Az esetek többségében rókáról van szó

2019.12.09. 11:30

Aranysakál vagy róka? Ismét láttak „valamit” Székesfehérváron

Újabb hír kelt szárnyra a napokban, hogy aranysakált láttak Székesfehérvár egyik lakott területi negyedében. A teendőkről, illetve az aranysakál megjelenési lehetőségeiről érdeklődtünk.

S. Töttő Rita

Az aranysakál így néz ki, rendkívül hasonlít a rókához Fotó: shutterstock

Azt írta a közösségi oldalakon egy felhasználó, hogy „a Jancsáron az aranysakál újabb kutyát támadott meg”. Az elmúlt években több alkalommal is felmerült már, hogy megjelentek az aranysakálok lakott területen, ám eddig arról még egy alkalommal sem érkezett hír, hogy az egyébként rendkívül félénk és óvatos vadállat kutyát támadott volna meg. Ez mindenképpen különös esetnek számít, ezért nem szabad elmenni az esetleges történtek mellett.

A vadásztársaság szerint

A kisebb ragadozó vadállatok megjelenése lakott területen nem új keletű dolog, tekintve, hogy az ember egyre nagyobb szeletet hasít ki magának azok életteréből is, így időnként betévednek az ember világába. De az, hogy a városokban látott vadállatok mennyiben lehetnek aranysakálok, nem biztos, hogy laikusként eldönthető – hangsúlyozta a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének titkára. Az aranysakál ugyanis rendkívül hasonlít a rókához, elég csak képen megnézni a kettőt. Éppen ezért kutyasétáltatás közben, szürkületben, sötétben, rossz időben, hirtelen megijedve a vadállat megjelenésétől, megeshet, hogy az, aki már olvasott az aranysakálról, azt hiszi, azt látott.

Az aranysakál így néz ki, rendkívül hasonlít a rókához
Fotó: shutterstock

– A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az esetek többségében rókáról van szó. Egyrészt sokkal gyakoribb a megjelenésük a városokban, másrészt pedig az aranysakál még a rókánál is félénkebb, óvatosabb állat. Nem jellemző, hogy kutyára támadna. A rókánál is csak akkor tudom elképzelni a támadást, ha valamilyen módon az eb sarokba szorítja, vagy úgy érzi, hogy valamiért veszélyben van – vélekedik a szakember.

A róka gyakoribb vendég az emberi társadalmakban
Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Ám ha belterületen mégis hasonlóval találkozik a járókelő, az illetékes jegyző irodáját kell hívni, melynek vezetője, a jegyző kéri fel az adott területen vadászatra jogosult illetékes vadásztársaságot, hogy helyszíni szemlét tegyen, illetve, ha még valamilyen módon lehetőség van rá, fogja be az állatot. Ezt a lépést mindenképpen érdemes megtenni, hogy a szakemberek kideríthessék, valójában milyen típusú vadállatot láthattak az emberek, s hogy megtörténhessenek az esetlegesen szükséges intézkedések annak érdekében, hogy ne történjen a későbbiekben baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!