Amikor visszanyal a fagyi

2020.02.24. 17:30

Amstaff, avagy a városi terepjáró: Belerúgtak egy kutyába Fehérváron

Ismét egymásnak estek az emberek egy múlt heti kutyás történet kapcsán Székesfehérváron. Egy bull típusú kutya gazdái keresték életre-halálra azt az idős férfit, aki belerúgott a hozzá oda szaladó kutyába. Vajon ez tényleg felróható neki? Ismét a póráz kérdésén ment a vita, illetve azon, vajon arányos-e egy ilyen „büntetés”?

S. Töttő Rita

Az amerikai staffordshire terrier ilyen felnőtt korában Fotó: shutterstock

„A szemébe akarok nézni annak a (....) embernek! Képes volt egy 7 hónapos amstaf lány kutyának a fejébe úgy bele rúgni, az egész orra egy seb!” – ezekkel a „kedves” szavakkal kereste egy gazda a napokban a közösségi oldalakon azt, aki belerúgott „amstaff”, vagyis amerikai staffordshire terrier típusú kutyájába. A történet, mondhatni, mindennapos, egészen egy pontig: a palotavárosi tavak környékén sétáltatta póráz nélkül valaki a hét hónapos amstaff kutyáját. Hamar kiderült a hozzászólások és véleménynyilvánítások tengerében, hogy az eb póráz nélkül volt, úgy szaladt oda egy másik kutyasétáltatóhoz. A történet kardinális pontja ez, pro-kontra érvek hangzottak el: póráz nélküli sétáltatás esetén számítson az ember arra, hogy a kutyáját inzultus éri. A másik oldalról pedig az, hogy de hát kölyök és milyen kedves, aranyos, nem bánt senkit.

Amellett, hogy a köztéri kutyasétáltatást szabályozza a törvény, a közösség is egyetértett abban: aki nem tudja máshogy maga mellett tartani a kutyáját (márpedig egy hét hónaposat elég nehéz), akkor bizony ne csodálkozzon, ha valami történik vele. És ne menjünk el amellett a tény mellett sem, hogy itt egy amerikai staffordshire terrierről van szó. Mondhatnám, „genetikailag nem korrekt” felhozni azt az információt, mely szerint ez egy viadalkutya, melyet a külseje is sugároz: robosztus, erőteljes. Aki ilyen fajtát választ, nem a cukisága miatt választja (azt most hagyjuk, hogy miért) és tisztában kell lennie azzal, hogy ez az állat félelmet ébreszthet másokban.

Az amerikai staffordshire terrier ilyen felnőtt korában Fotó: shutterstock

Ennél persze sokkal több mindent tudnia kellene róla, de manapság az amstaff pont olyan, mint a kocsik közt a városi terepjáró. Inkább díszkutya, amelyre ölebként tekintenek. Ez érzékelhető ennek a konkrét kutyának a gazdáin is, akik maximálisan fel vannak háborodva, hogy valaki orrba rúgta szeretett kis kedvencüket. Kiserkent még a vére is. A pitbull genetikai állományát hordozó amstaff-ot azonban ennél keményebb helyzetekre teremtette – természetesen maga az ember. A buldogba oltott terrier ugyanis mindamellett, hogy megtartotta óriási, buldogokra jellemző erejét és agresszivitását, megkapta a terrierek intelligenciáját és fürgeségét is. Páratlan genetikai párosításnak bizonyult ez, nem véletlenül hívták százötven éve bull and terrier-nek, aminek a másik neve – jé – pitbull terrier volt. Divatos manapság felháborodni azon, ha valaki nem tudja a különbséget a pitbull és az amstaff között, de valójában a tény az, hogy genetikailag nem sok. Közel nyolcvan éve zajlott a tenyésztők, fajtaklubok között a „cicaharc” a témában és vált önállóvá az egyik és a másik fajta. Akkor volt igazán lényeges különbséget tenni Magyarországon a két fajta között, amikor a törvény szerint még veszélyes ebnek számított a pitbull. Nos, akkor sok gazdi hívta előszeretettel amstaffnak a kedvencét. De ma már nincs fajta szerinti veszélyességet jelölő terminus. Pedig ezeket a kutyákat vagy száz éven át gladiátor összecsapásokhoz hasonlatos viadalokra használták, tenyésztették. Vajon elég lenne pár év, évtized ahhoz, hogy ez az erőteljes harci jellem kikopjon a génállományukból?

Aligha. Persze az szintén a tudomány témakörébe tartozik, hogy vajon milyen arányban alakítja egy amstaff jellemét a génállománya és mennyiben befolyásolják a környezeti tényezők, hatások. Egyedenként és bizony helyzetenként változó ez is – mert ki ne hallott volna a „nem tudom, mitől kattant be” magyarázatról egy-egy tragikus eset után? A wikipédia azon megfogalmazása pedig, hogy „általában eléggé engedelmes”, nem éppen arra ad okot, hogy száz százalékosan behívhatónak nevezzük.

A pitbull sem sokban különbözik az amstafftól
Fotó: shutterstock

Szóval ez az a minimum, amit az amstaff gazdinak tudnia kell. Együtt élni egy ilyen állattal nem az ölebet cirógatok kategória. És igenis tudomásul kell venni, hogy félnek, tartanak tőle az emberek – s ehhez joguk van. Nem kötelessége senkinek eldönteni egy felé szaladó amstaff esetében, hogy mennyire csóvál és épp milyen üzenetet hordoz a tartása. A fenti eset gazdája pedig éppen úgy reagált, ahogy a sztereotípiák előírják: harci kutyaként „kattant be”, és nem mérlegelve semmit, akart a másik – magát és kutyáját védő – fél szemébe nézni, de piszkosul. Korrekt lenne itt az a kérdés, hogy vajon abból intelligens beszélgetés kerekedett volna?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!