Állatvilág

2014.07.28. 13:29

Amikor indulni kell az állatorvoshoz

Tulajdonosként sokszor nehéz megítélni, hogy melyek azok az állapotok, melyek azonnali állatorvosi ellátást igényelnek.

Hegedűs Petra

Azt javaslom a gazdiknak, hogy bármilyen gyanúsat, vagy szokatlant tapasztalnak kedvenceiken, azzal forduljanak állatorvoshoz! Nyári időszakban előtérbe kerül a hőguta, illetve a rovarcsípés kiváltotta allergiás reakciók, vagy az általuk terjesztett betegségek. Mindkét esetben akár életet veszélyeztető állapot is kialakulhat, így az azonnali állatorvosi ellátásra mindenképpen szükség van. Nem csupán nyáron jelenthet problémát, ha kedvencünket valamilyen komoly trauma éri (leesik valahonnan, autó üti el), valamilyen idegentestet lenyel, esetleg mérgezés gyanúja merül fel.

Nagytestű kutyák esetében gyakori bántalom a gyomorcsavarodás, melynél az tűnhet fel a gazdiknak, hogy kedvencük inni próbál, vagy füvet legel, de időről időre kihányja azt, illetve a has puffadása jelentkezik. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen a gyomorcsavar még azonnali ellátás esetén is kétes prognózisú kórforma. Szuka kutyák esetében a pyometra, más néven gennyes méhgyulladás veszélyeztetheti kedvencünk életét. Ha nőstény kutyánk étvágytalan, feltűnően sokat iszik, bágyadt, lázas, esetleg pérájából szokatlan váladék ürül néhány héttel a tüzelés után, akkor minden esetben állatorvosi ellenőrzésre, vér- és ultrahangvizsgálatra van szükség.

Bármilyen nem megszokott körülményt tapasztalnak kedvencükkel kapcsolatban, állatorvoshoz kell fordulni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!