A szépség nem lehet indok

2018.04.24. 08:00

Beszélgessünk a kísérleti állatokról

Ezúttal a kísérleti állatokkal kapcsolatos szabályokról szólunk, annak apropóján, hogy április 24-e a kísérleti állatok világnapja. Ezek az élőlények, amelyek testüket, életüket áldozzák az ember tudományos fejlődése oltárán, megérdemlik – nem csak a méltányos bánásmódot, de a kíméletet is.

S. Töttő Rita

Szépségiparban nincs helye állatkísérletnek

Fotó: Shutterstock

Leszögezhetjük, hogy az állatkísérlet nagyon kényes téma, ám még ma is kivédhetetlen az élet számos területén, akkor is, ha vannak iparágak, amelyekben igyekeznek kivédeni az alkalmazását. A magyar állatvédelmi törvény is ezért foglalkozik nagyon részletesen a kérdéssel, mégpedig a gerinces állatokra és a lábasfejűekre vonatkozóan. A legfontosabb, hogy állatkísérlet kizárólag akkor engedélyezhető, ha valamilyen felsőbbrendű cél miatt van rá szükség.

A törvény szerint ilyen például emberek, állatok vagy növények betegségeinek, egészségi rendellenességeinek vagy más kóros elváltozásainak, azok hatásainak elkerülése, megelőzése, felismerése vagy kezelése, illetve azok élettani állapotának feltárása, értékelése, szabályozása vagy módosítása, vagy az állatok jóléte és a mezőgazdasági célból tartott állatok termelési feltételeinek javítása. De a gyógyszerek, élelmiszerek és takarmányok, valamint egyéb anyagok vagy termékek kifejlesztése vagy gyártása, azok minőségének, hatékonyságának és biztonságosságának ellenőrzése is ide tartozik. Emellett a természetes környezet védelme, a fajok megőrzésére irányuló kutatás, a felsőoktatás vagy a szakmai készségek megszerzése, fenntartása vagy fejlesztése céljából folyó képzés, vagy igazságügyi orvostani vizsgálat elvégzése teheti jogszerűen szükségessé az állatkísérletet.

Szépségiparban nincs helye állatkísérletnek
Fotós: Shutterstock

A magyar törvények szerint szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható. A törvényalkotó elvárja, hogy amennyiben lehetséges, az állatkísérlet helyett élő állatok felhasználását nem igénylő, tudományosan elfogadott módszert vagy vizsgálati stratégiát kell alkalmazni. A törvény nagyon részletesen foglalkozik még a témával, ezért visszatérünk rá – szó lesz például arról is, erős szenvedés okozható-e az állatnak, akár a fenti célok miatt.

Szigorú engedélyezési folyamat

Részletes szabályok mentén végezhető állatkísérlet ma Magyarországon. Íme az engedélyezés főbb pontjai. Az állatkísérlet engedélyezése iránti kérelmet az állatvédelmi hatóságnak kell elektronikus úton benyújtani.

  • Határozott időre szólnak az engedélyek és nyilvántartást vezetnek a kísérletezőkről.
  • Figyelembe kell venni elbíráláskor, mennyire indokolt az élő állat használata, mennyire érvényesül az alkalmazott módszer során az állati szenvedés csökkentésének elve.
  • A törvény kizárja az elbírálást végző testületből azokat a személyeket, akik érintettek lehetnek az adott kísérletben.
  • Az előírt szabályok megsértése természetesen szankciót von maga után: a kísérlet leállíttatható, az esetleges hiányok pótlása kötelező, vagy súlyosabb esetben akár vissza is vonhatják az engedélyt, sőt, a kísérlet elindítóját határozott időre eltilthatják a további kísérletezéstől.
  • De bármilyen is az alkalmazott jogkövetkezmény, az nem lehet hátrányos a kísérletben szereplő állatok jólétére nézve.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!