Állatvilág

2017.07.07. 12:20

Kedvencünk szíve a tét - a nyár veszélyes!

Kevés szó esik arról, hogy hogyan lehet megelőzni a nyári időszak legveszélyesebb kártevője, a fonalférgek által okozott szívférgességet. Sokan még a felelős állattartók közül sem hallottak soha erről a rendkívül veszélyes; az ebek életére elsősorban életveszélyt jelentő meglehetősen gyakori élősködőről. Erről mesél most az állatorvos.

S. Töttő Rita

A nyári időszak több szempontból is fokozott veszélyeket rejt négylábú kedvenceink, a kutyák és a macskák számára. A szívférgességet okozó élősködő ezek közül az egyik legkevésbé ismert, vélekedik Somogyi Rita a fehérvári állatkórház kisállatspecialista klinikus szakállatorvosa.

Pedig, teszi hozzá, szakszerű szűrűvizsgálattal és gyógyszerekkel könnyen megmenthetjük kedvenceinket a Dirofilaria immitis fonalférgei által okozott korai, nagy szenvedéssel járó elhullástól. Sajnálatos módon hazánkban jelenleg egyre több szívférges esetet diagnosztizálnak. A szakember elárulta: ez a féreg elsődlegesen a kutyákra, macskákra a legveszélyesebb, de az ember is fertőződhet tőle. Hazánkban a szúnyogok a kór terjesztői, amelyek a vérszívás során veszik fel a mikro-filáriákat, amelyek optimális körülmények között, azaz 27 Celsius fokon, 80 százalékos relatív páratartslom mellett, 10-14 nap alatt fejlődnek fertőzőképes lárvává. Ezért nyáron a legveszélyesebb kedvenceinkre!

– A fertőzött kutyák többsége nem mutat klinikai tüneteket. A betegség általában krónikus lefolyású, heveny szívelégtelenség csak nagyszámú féreggel való fertőződés esetén alakulhat ki – árulta el az állatorvos, hozzátéve: a kórelőzményi adatok között előfordulhat fogyás, csökkent terhelhetőség, bágyadtság, kondícióromlás, köhögés, végtagödéma is.

A kifejlett férgek súlyos esetben tüdőinfarktust, pangásos szívelégtelenséget okozhatnak, ami rövid időn belül halálhoz vezet.

Mit tehet a gazdi, ha arra gyanakszik, hogy szívféreg támadta meg kedvencét? Íme pár lehetőség:

Ha fent leírt tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon állatorvoshoz !  Rutinvizsgálatok is szükségesek lehetnek:

1. Kenetvizsgálat, amely mindössze 1 csepp vérből készül.

2. Speciális teszt használata, amely akár még  alacsony lárvakoncentráció esetén is megbízható.

3. A különböző filarioidea férgek mikrofiláriáinak pontos elkülönítése PCR technikával történhet. A PCR használható továbbá a féreglárvák szúnyogvektorokból történő kimutatására és vizsgálatára is.

5. Nem közvetlenül a betegség megállapításában, de a férgek által okozott károk feltérképezésében, a betegség súlyosságának megítélésében fontos szerepe van a mellkas-röntgen eredményének. A megnagyobbodott tüdőartériák, rendellenes tüdőrajzolat, súlyos esetben a jobb szívfél megnagyobbodása jól kivehető.

6. A szív ultrahang-vizsgálatával nagyobb féregszám esetén maguk a Dirofiláriák is felfedezhetők.

7. Az EKG vizsgálat során tapasztalható elektromos aktivitás-változások  csak a betegség kései szakaszában, a jobb kamra súlyos károsodása esetén alakulhatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!