Üres, lehullt fészkek nyomában

2020.06.22. 15:30

A viharos időjárás, a sokat fújó, erős szél a madarak otthonát sem kíméli

Fák tövében, fűben, avarban sok üres, lepottyant fészket lehetett találni az elmúlt időszakban. Találtunk Székesfehérváron, városias környezetben éppúgy, mint tóparton. Vajon hogy kerültek oda s miért? Ennek néztünk utána.

S. Töttő Rita

Ezt a fészket egy velencei-tavi szabadstrandon találtuk

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Sajnos a viharos időjárás a madárfészkeket sem kíméli – ez lehet ugyanis az egyik oka, ha valaki a földön, fűben, fák tövében üres madárfészkeket talál.

Teendő ezekkel nincs, tekintve, hogy vélhetően elhagyott fészkekről van szó, mondja Berkényi Tamás, a Sukorói Vadmadárkórház vezetője, aki szerint a másik ok a kis ragadozók általi fészekrablás lehet. Ám ha mégis vannak benne fiókák, amelyek láthatóan bajban vannak, sérültek, akkor érdemes tájékoztatást kérni a Sukorói Vadmadárkórháztól, hogy mi legyen velük a teendő.

Ezt a fészket egy velencei-tavi szabadstrandon találtuk
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az üres madárfészkeket a szabadon élő tollasok már nem tudják hasznosítani, ők ilyenkor vélhetően újat készítenek maguknak, remélhetőleg biztonságosabb helyen.

A kalitkában, otthon élő madárkáknak azonban el lehet vinni, hátha jól tudják hasznosítani őket tojásrakáskor.

Ez persze csak egy kósza, laikus ötlet, de szívesen vesszük, ha olvasóink megosztják velünk tapasztalataikat a hasonlóan különleges és egyéni ötleteket illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!