Állatvilág

2015.07.04. 13:14

A töpörtyű mindig sztár marad

Székesfehérvár - Magyarország egyik legnépszerűbb négylábúja igazi diktátor, állítása szerint a macskákat nem bántja, viszont mindig kész felemelni a fejét és a hangját, ha az ebtársadalmat ért megkülönböztetést tapasztal. A Demény a kötsög blog szerzőtársát, Magos Juditot arról kérdeztük, milyen az élet egy igazi celebbel?

Kocsis Noémi

Több mint negyvenezren követik a legnagyobb közösségi oldalon a Demény a kötsög című személyes blogot. Szerzője, Magos Judit mindig hangsúlyozza, hogy a bejegyzések tulajdonképpen Deménytől, Judit egyik vizslájától származnak, aki hallatlanul erős egyéniség. Vajon hogyan változott meg az életük az internet adta népszerűségnek köszönhetően?

- Nyilván az internet és főleg a Facebook korában nagyon becsapós az ismerősök száma, hiszen az utcán lehet, már nem köszönnek egymásnak azok, akik lájkolgatják egymás bejegyzését - mondja ezzel kapcsolatban Judit, aki évek óta gondozza a blogot és minden nap dokumentálja életüket. - Nálam ez egy kicsit fordítva van, hiszen rám olyan emberek köszönnek az utcán, akiket én nem ismerek személyesen, ők viszont az egész életemet nyomon követik Demény oldalán. Nem ezen mérem a barátságokat, az igazi barátaimmal nem virtuálisan tartok kapcsolatot. Mindenesetre nagyon sokat kaptam Demény oldalától, még barátokat vagy akár a munkámat is. Tanár vagyok, ami nem egy monoton fix dolog, reggel 8-tól este hatig tartó munkát jelent. Néha persze ez valójában időben sokkal többet jelent, de ilyen alkalmakra van egy remek napközink, ahol a srácok, Demény és Max mulatoznak, míg én dolgozom.

Magos Judit kedvencét egy Fejér megyei gyepmesteri telepről szerezte, egy állatmentő szervezeten keresztül. A megmentett vizsla nevében azóta blogot ír, amely számtalan rajongót adott a fajtának
Fotó: Koppán Viktor

Ha a D.E időszakot (Demény előtt) Judit összehasonlítja a D.U. korszakkal, bizony hatalmas a különbség, s ennek az ismertségükhöz vajmi kevés köze.

- Demény előtt sokkal egyszerűbb volt az életem, egy kutyásnak lenni egészen más. Max ráadásul sosem volt rossz kutya, nála nyugodtan a konyhapulton hagyhattam a kaját, nem lopta el, bezzeg Demény még a sütőt is kinyitja. Persze, a világ akkor lett kerek, mikor ő is az életembe érkezett. Mintha megnyitott volna egy kaput, amin nagyon sok öröm és lehetőség jött be hozzám. És persze nagyon sok kutyaszőr!

A tanári pálya mellett nagy részt követel Judit életének másik oldala.

- Ez éppen Demény miatt jött létre, hiszen ő írt egy könyvet, ami megváltoztatta az életünket. És halhatatlanná vált a falkám általa, ami elképesztő érzés.

A blogolás és a kutyás rendezvények (a legutóbbi vizslás nagytalálkozót éppen két hete tartottk a soponyai Ökocentrumban, a II. Deményista Pikniken és Kutyás Nyílt Napon ezúttal közel százan vettek részt) mellett nagyon fontosnak tartja a kulturált kutyatartás népszerűsítését és az adománygyűjtést. A szokatlan, újszerű kommunikáció, hogy egy vizsla hívja fel a figyelmet a kutyatársadalom gondjaira, sokkal közelebb hozza az ebtartásban ma még csakgondolkodókat.

- Nagyon sokan jelzik, hogy Demény őrültségei ellenére megjött a kedvük a kutyás élethez, ami remek. Én azonban jobban örülök, ha valaki azt írja, miattunk választotta az örökbefogadást, az ideiglenességet, vagy épp Demény egyik felhívása által találta meg a kutyát, akit társának szeretne. A blog egyik lényege, hogy bemutassa, milyen, amikor nem egy szuperengedelmes, szuperjólnevelt ebbel élsz, és hogy így is érdemes.

Örök kérdés, hogyan lehet kezelni az egyre növekvő népszerűséget? Valószínűleg úgy, ahogy Magos Judit teszi: annak ellenére, hogy rengeteg interjút adnak Deménnyel és sokféle kötelezettségnek tesznek eleget, a hírhedt vizsla kitűnően állja az érdeklődést, Judit pedig kedvesen és készségesen válaszolgat az újságírók kérdéseire.

- Persze, hatalmas a rajongók száma, egy egész közösség jött létre, és ennyi szeretetet még sosem kaptam. Egyértelmű, hogy utálkozók is vannak, akik szerint, inkább el kellene bujdokolnom, mert neveletlen, gáz kutyám van, vagy épp ártok a fajtának, mert sokan akarnak majd vizslát olyanok, akik nem tudnak vele bánni. Demény oldalán keresztül évente milliós nagyságrendű adományt tudunk gyűjteni menhelyek részére, közösséget hoztunk létre, amelyben sok-sok kutya talál gazdára, és árad a csí. Sosem állítottam, hogy úgy kell kutyát tartani, ahogy én teszem, csak azt mutatom meg, mivel jár a kutyás élet. Ha valaki jólnevelt cuki ebeket akar, nézegesse Caesar Milan-t.

És hogy hogy telik a nyár?

- Deménnyel a nyár olyan, mintha lenne egy gyereked. Unatkozik, folyton békászna, de a negyven fokos hőségben nem nagyon szeretünk kimozdulni. Szerencsére van lehetőségünk a Tiszánál nyaralni a családommal, ami maga a boldogság. Mindkét kutyám imádja a kukoricát és a dinnyét is, de nyár ide vagy oda, Deménynél természetesen a töpörtyű a menő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!