Rendkívül rosszak a betegség túlélési statisztikái

2019.02.26. 08:30

A szopornyica új formában szedi négylábú áldozatait?

A szopornyica egy rendkívül súlyos vírusos betegség, amely bakteriális felülfertőződéssel jár. Minden harmadik kutya belehal, s ami rossz hír, egy új vírustörzs ütötte fel a fejét mostanában. Az etyeki állatvédők azt mondják, minden állattartónak tudnia kell erről.

S. Töttő Rita

Botka Zsolt és kollégái szerint a tájékoztatás a legfontosabb, csakis így előzhető meg a nagyobb járvány

Fotó: menhely

A szopornyica betegségről remélhetőleg minden kutyatartó jobb esetben csak hallott. Ez a vírus rendkívül súlyos betegséget okoz, s noha a kombinált védőoltás ellene is véd, rossz hírrel kell megbirkózniuk manapság a kutyatartóknak, azon belül is főleg azoknak, ahol több állat él egy fedél alatt, vagyis a menhelyeknek: a vírus mutálódott. Így a betegség újra felütötte magát a gyengébb immunrendszerű kutyák körében. Az Etyeki Állatvédők Egyesületének vezetője, Botka Zsolt úgy véli, beszélni kell erről, s állítja, nincs olyan menhely, amely előbb vagy utóbb ne szembesülne azzal a nehézséggel, amellyel ők. Mert sajnos a betegség, amely testnedvekkel, váladékokkal terjed, begyűrűzött hozzájuk is, így elmondja, mit tesznek annak érdekében, hogy megvédjék az egészséges ebeket a betegektől:

– Rendkívül szigorú szabályok mellett és tele aggodalommal tesszük a dolgunkat. A kutyákat szigorú megfigyelés alatt tartjuk, a kenneljüket még jó ideig nem hagyhatják el, nem érintkezhetnek egymással. Időről időre elvégzünk rajtuk szopornyicatesztet, megelőzésképpen szérumot, vitamint, immunerősítőt kapnak. A beteg kutyáknál ez injekcióval és infúzióval egészül ki. A menhelyen mindent rendszeresen fertőtlenítünk, az utolsó fűszálig – és ez szó szerint értendő, mivel az udvar minden szegletét végigpermetezzük, hetente többször. Felfoghatatlan mennyiségű lábzsákot, gumikesztyűt, fertőtlenítőszert, védőruhát használunk el. Ez egy rémálom, aminek egyelőre nem látjuk a végét – fogalmaz a menhelyvezető, aki kétségbe van esve. Azt mondja, a menhelyre összeszorult gyomorral érkeznek reggelente, tartva attól, hogy melyik kutyákat látják majd kedvetlenül gubbasztani. Az állatorvosi rendelők többsége nem fogad szopornyicával fertőzött kutyát, mivel nagy a fertőzésveszély, és nem veszélyeztethetik ezzel a többi pácienst, ez pedig még tovább nehezíti a beteg kutyák kezelését.

Botka Zsolt és kollégái szerint a tájékoztatás a legfontosabb, csakis így előzhető meg a nagyobb járvány
Fotó: menhely

Nem egyedi eset ez, sajnos ugyanis, ahogy már tudni vélik, a szopornyicavírus mutációjával állunk szemben.

– Mégis ritkán hallunk ehhez hasonló híreket, mivel sokan úgy gondolják, ez elriaszthatja az örökbefogadókat, megingathatja az emberek bizalmát, esetleg azt gondolhatják, a menhely gondatlanságának köszönhető a kialakult helyzet. Mi éppen ellenkezőleg gondoljuk: a tájékoztatás és a tévhitek eloszlatása elsődleges fontosságú. Ha tudjuk, mivel állunk szemben, nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a bajt. A betegségektől nem félni kell, hanem ismerni az okait és a veszélyeit, és mindent megtenni a megelőzés érdekében – hangsúlyozza Zsolt, hozzátéve: minden kutyatartó keresse fel az állatorvosát, tájékozódjon, és kérjék a kombinált oltást, hogy védettséget adjon, s ne terjedhessen tovább a szopornyica! A kölykök teljes oltási programját be kell tartani, mert ők a legvédtelenebbek! S ha mégis azt vesszük észre, hogy a kutya lázas, étvágytalan, bágyadt, illetve hasmenése van, amelyhez társulhat a felső légutak hurutos gyulladása, kötőhártya-gyulladás, az orr és a szem váladékozása, továbbá hólyagok jelenhetnek meg a bőrön, akkor ne késlekedjünk! Hívjuk fel az állatorvost és jelezzük neki a bajt. Késlekedni nem szabad, ugyanis rosszak a túlélési statisztikák: minden harmadik kutya belehal.

Ráutaló jelek

Néhány tudnivaló, amit jó észben tartani a szopornyicával kapcsolatosan.

  • 3–8 napos a lappangási ideje, mely során a fertőzött állat folyamatosan üríti a vírust.
  • 3–7 nappal a fertőzést követően magasra, 41 Celsius-fokra is felszökhet a láz, de 24–48 órán belül normalizálódik. Néhány nappal később ismét lázroham jelentkezik, amelyet a másodlagos, bakteriális fertőzés okoz. Ez a kétfázisú lázgörbe jellegzetesen szopornyicára utal.
  • Az orrból, szemekből savós váladék szivárog, a torok gyulladt, olykor gyomor- és bélműködési zavarok is jelentkeznek.
  • A férges kutyák minden fertőző betegséggel szemben fogékonyabbak.
  • (Forrás: a Kutyabetegségek című könyv.)

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!