A paraziták ellen

2019.03.26. 15:30

A nem kezelt állat a környék kutyáit is veszélyeztetheti

Számos külső, belső élősködő gyötörheti kedvencünket, amelyek létezésével nem árt tisztában lenni. Az állatorvos ezúttal arról beszél, milyen paraziták leselkednek kutyáinkra.

S. Töttő Rita

Érdemes jól megválasztani a külső, belső élősködők elleni szereket

Fotó: shutterstock

Az élősködők okozta betegségeket nem soroljuk a fertőző betegségekhez – annak ellenére, hogy fertőzéssel terjednek –, ugyanis néhány alapvető tulajdonságukban különböznek. Az egyik ilyen, hogy a szervezet egy fertőző betegség kórokozójától – amennyiben túléli – meg tud szabadulni. Ez a hétköznapi esetek többségére igaz, ahogy tapasztalhatjuk az átvészelésék során. Gyakran pedig rövidebb-hosszabb ideig aktív védekező képességet is nyer az állat a fertőződés ismétlődésével szemben. Erre a képességre alapozunk a védőoltásokkal is. A fertőző betegségek kórokozói nem érdekeltek a megbetegített állat életének megőrzésében – szögezte le Lorászkó Gábor állatorvos, az Országos Állatorvos Kamara megyei elnöke.

A legtöbb parazitának nem érdeke, hogy a gazdatest elpusztuljon

Ám, mint kiderült, az élősködők mindkét említett szempontból mások: – Ha bejutnak a gazdaszervezetbe, attól saját erőből megszabadulni már többé nem lehetséges, élethosszig fennáll a fertőzés. Másrészt a parazita nem érdekelt a fertőzött állat megöléseben, hiszen csak azzal együtt élhet.

Ebből adódóan a külső és belső élősködők ellen nem tudunk védőltásokkal aktív védekezést kiváltani, hanem a bejutott parazitákat kell elpusztítani. Szerencsére léteznek a leküzdésükre alkalmas eszközök, ezek egy része még tartós hatású is. Lorászkó Gábor a belső és külső élősködőkről külön mesélt: a kutya esetében a testen belül élők ellen egyre szélesebb hatású, vagyis egyszerre számos élősködő faj ellen hatásos készítménnyel rendelkezünk, amelyeket féreghajtó tablettáknak szokás nevezni. Jogszabály alapján évente egyszer, a veszettség elleni oltással együtt kötelező beadni, de a fertőződési lehetőség állandósága miatt évszakonként célszerű ezt ismételni. Ezzel védjük a kutyánk közelében élő emberek egészségét is. Ám néhány egysejtű élősködőnek is van jelentősége, elsősorban fiatal állatokban, de például a közismert babéziózis számára az életkor is közömbös, időset is éppen úgy megbetegíthet, és a szokásos parazitalogikával ellentétesen gyakran meg is öli a kutyát.

Érdemes jól megválasztani a külső, belső élősködők elleni szereket
Fotó: shutterstock

A repülő rovarok ellen a legnehezebb védekezni

A belső élősködők sajátos, egyre jelentősebb csoportját jelentik a bőr- és szívférgek is, melyek fel tudják adni a leckét az állatorvosnak, és a kezelésük a kutya számára rendkívül kockázatos lehet. Másrészt viszont a nem kezelt állat a környék kutyáit akár több kilométeres körzetben veszélyeztetheti, ugyanis a belső élősködők utazhatnak vérszívó külső élősködők segítségével – hangsúlyozza az állatorvos, kiemelve ezen a téren a szúnyogokat és a kullancsokat. És akkor térjünk át a külső parazitákra, amelyek első sorban az ízeltlábúakhoz tartoznak. A viszonylag enyhe, de azért még roppant kellemetlen szövődmények esetén pedig nagyon súlyossá is válni tudó bolhásság mellett tetvek, szőrrágó, vért szívó vagy szőrtüszőben élő tetvek és atkák gyötörhetik az állatokat. A legyek, böglyök és szúnyogok önmagukban is veszélyesek lehetnek, az általuk közvetített betegségek révén még inkább. A repülő rovarok ellen a legnehezebb védekezni, és talán csak a havonta felhelyezhető, nem olcsó, cseppentős gyógyszer tartja őket távol. A másik nehéz, költséges, de szükséges védekezés a kullancsra vonatkozik, amely többféle betegséget is átvihet a kutyákra, melyek legismertebbje és legsúlyosabb következményekkel járója a babéziózis. Csepp és tabletta is alkalmas lehet a védekezésre, de előbbiből csak állatorvosi ajánlásra javasol választani a szakember, mert azt mondja, a külső élősködők elleni készítmények többsége a kullancs ellen hatástalan vagy megbízhatatlan. Ahogy – teszi hozzá – a gyógyszeres nyakörvek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!