állati hírek

2019.05.06. 07:05

A haszonállatoktól a kedvencekig

Pénteken mutatkozott be a budapesti állatkert legújabb lakója, a nemrég született matakókölyök. A háromöves tatunak is hívott állatka Dél-Amerikában őshonos, nálunk általános fellelhetősége a budapesti állatkert pálmaházában található…

S. Töttő Rita

Forrás: shutterstock

  • Május 9-én tartják az Alföldi állattenyésztési napokat, amelyen ötven állatfajta közül választják ki az ország legszebb haszonállatait. A legszebb Holstein-fríz tulajdonosa 2 millió forintos fődíjban részesül. A hódmezővásárhelyi rendezvényt 26. alkalommal rendezik meg, s itt kerül sor a haszonállatok nagydíjas fajtagyőzteseinek kiválasztására is.
  • Május 10-én tartja a Madarak és fák napjának rendezvényét a Pákozd-Sukorói Arborétum. Ebből az alkalomból tartanak foglalkozást a gyerekeknek. A foglalkozásokat, és a hivatalos programot követően 11 órakor ismerkedhetnek meg a gyerekek a vadaspark új lakóival.
  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint április 29-én három elhullott vaddisznóból mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát Hajdú-Bihar megyében. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe. Nem sokkal korábban négy további megyében bukkantak már a fertőzésre: Hevesben 2018 áprilisában, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2018 májusában, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékben tavaly októberben fedezték fel a vírust. A betegség nemcsak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet.
  • A Szegedi Vadaspark idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját. A parkban nemrégiben született három kis teve, akik most is csak pár hetesek. Két csődörcsikó, valamint egy kanca gyarapítja tehát a park teveóvodáját.
  • Május 18-án konferenciát rendez a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület. A szervezet megalakulásának és a segítőkutyák, azon belül a terápiás kutyák alkalmazhatóságának feltételeit és lehetőségeit meghatározó jogszabályi környezet hatályba lépésének 10. évfordulója alkalmából szervezett előadást, amely betekintést nyújt az egyesület és meghívott előadók saját gyakorlatából a terápiás kutyák jogszerű alkalmazási lehetőségeibe, munkaformákba. Az esemény 8 órakor kezdődik Székesfehérváron, a Viktória Rehabilitációs Központban.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!