mi a cél?

2021.05.14. 16:30

A gazda válasszon kutyát és ne fordítva történjen!

Mindig nagy döntés és felelősség, amikor kiválasztjuk azt a kutyát, amelyikkel évekig élünk majd együtt nap mint nap. De hogyan döntsünk jól?

Baráth Eszter

Mindig előre tudnunk kell, hogy milyen céllal veszünk kutyát Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Sokan nem tudják pontosan, hogy a kutyával való közös élet tulajdonképpen már azelőtt elkezdődik, hogy otthonunkat megosztanánk egy házi kedvenccel. A megfelelő, hozzánk illő fajta kiválasztása nagy fel­adat, hiszen ez a mindennapokat nagyban befolyásolja. Bordi András ­kutyaoktató tanácsa szerint abban az esetben, ha kutyát szeretnénk vásárolni, először azt kell tisztáznunk magunkban, hogy milyen célból döntöttünk az új családtag mellett. Házi kedvencet szeretnénk, munkakutyát, házőrzőt, vagy esetleg sporttársat. Ha ez a döntés megszületett, fontos, hogy részletesen tájékozódjunk a fajták között, amit természetesen megtehetünk az interneten is, de érdemes kikérni akár szakértő tanácsát is. Ezzel párhuzamosan már javasolt felkeresni egy állatorvost, akivel folyamatosan tudunk egyeztetni, bármikor fordulhatunk hozzá és minden esetben számíthatunk rá, ha szükséges.

Összetett döntés a társ kiválasztása

András kiemelte a sportot, azok közül is a legnépszerűbb kutyás terepfutásokat. Ha az ezeken való részvétel a cél, jól meg kell válogatnunk, milyen idegrendszerű négylábút szeretnénk magunk mellett tudni. – Én nem hiszek abban, hogy elmész egy tenyésztőhöz, és azt a kutyát választod, amelyik odaszalad. Például, ha egy belga juhász tenyésztőnél vagy, ott 10 kutyából tíz oda fog szaladni. Szóval így nem lehet választani – hangsúlyozta András.

A szakember szerint különböző, persze nem 100 százalékos technikák vannak arra, hogy megtudjuk, a kutya milyen habitusú. – Amikor 6-8 hetes egy kutya, akkor a hátára fordítjuk és a mellkasánál elkezdjük dörzsölni. Amelyik kapkod az ember keze után és ezt akkor is folytatja, amikor a dörzsölés befejeződött, akkor az egy kolerikus, lobbanékony kutya lesz. Aztán ha kapkod a kéz után, de a dörzsölés után lenyugszik, akkor szangvinikus kutyáról beszélhetünk. Ha csak néha odanyal a kézhez, de nem igazán foglalkozik vele, akkor flegma típusnak mondható. A véglet pedig a melankolikus, amelyik egyáltalán nem foglalkozik a dörzsöléssel, csak néz – részletezte az egyik tesztelési módszert Bordi András.

Mindig előre tudnunk kell, hogy milyen céllal veszünk kutyát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szakember javaslata szerint, a sporthoz a legjobbak a kolerikus kutyák, családi kedvencnek, gyerekek mellé pedig a melankolikus ebek ajánlottak. A választásnál arra is figyelnünk kell, hogy kertes házban vagy panellakásban élünk-e majd a kutyával. – Különben ez a kérdés is érdekes, mert sokan kiválasztják a kutyát az alapján, hogy nekik tetszik. De nem biztos, hogy az a kutya illik az adott környezetbe, vagy előfordulhat, hogy nem egy olyan erősségű kutya passzol hozzájuk, amit választottak – emelte ki András.

A szakember hangsúlyozta, ne az alapján hozzanak döntést, hogy melyik négylábú tetszik nekik, melyiket tartják szépnek, mert a közös élet nem csak erről szól. András elmondta, tapasztalatai szerint lakóhely kérdésében érdekes, hogy ha akár egy nagyobb testű kutyát tartanak panelban, akkor is sokszor erősebb a kötődés a gazdájával, ugyanis egész nap egy légtérben vannak, naponta többször mennek sétálni, így több a kapcsolat, mint a kertben tartott kutya és gazdája között.

András kiemelte, hogy ameddig nincs meg az összes oltása a kölyökkutyának, addig ne vigyük több kutya közé. Viszont amikor már az első veszettségi oltást megkapja, minden esetben ajánlott egy kutyaiskolát keresni, hiszen a szakemberek segítségével kezelhetőbb, együttműködőbb és szocializáltabb lesz a kutya, így elkerülhetővé válnak a gazda és az eb között kialakuló konfliktusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!