“Megtollasodtak”

2023.05.06. 07:30

Nagy az élet a Nádasdy-kastély parkjában

Már megszokhattuk, hogy a nádasdladányi kastély megannyi meglepetéssel és érdekességgel szolgál látogatói számára. Most a kastélypark élővilága színesedett meg.

Hajdú Marianna

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportjának munkatársa, Somogyi Balázs 12 lakott fészekről tájékoztatta a kastély üzemeltetőit, köztük két fészekalja erdei bagoly fiókáról

Forrás: Móczár Balázs/Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportja

A napokban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportja járt a kastélyban, pontosabban a parkjában. Na nem a kikapcsolódás egyik helyszíneként választották a parkot, leskelődni mentek. A Nádasdy-kastély parkja ugyanis telis-tele van telepített madárodúkkal. Az egyesület munkatársai ezeket az odúkat jöttek megszemlélni, lajstromba venni, idén hány “madárlakást” foglaltak el a tollas családok. Havel Julianna a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. nádasdladányi munkatársa elárulta, hogy a Madártani Egyesület veszprémi csapata minden évben ellenőrzi a kastély kis jövevényeit és azt, hogy hány madárpárnak sikerült családot alapítani. 

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a 25 kihelyezett odúból 10-ben 9 széncinege és 1 kékcinege fészekaljat leltek a madárszakértők, már kikelt fiókákkal. A cinegék mellett még két fészket találtak, amiben erdei fülesbagolyok nevelik fiókáikat. Az egyik pár egy varjúfészekben költ, majdnem 15 méter magasan. A szakemberek szerint legalább 1 pelyhes fióka lakja a fészket. A másik pár fiókái faodúban cseperednek, nagyjából 6 méter magasan. Ebben a kényelmes bagolylakban 6 pelyhes fiókát találtak a madárvédők, akik még rá is csodálkoztak kukkolóikra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!