Sóstó

2023.03.23. 16:00

Visszatért a Sóstóra egy korábban megmentett madár, hogy fészket rakjon

A tavalyi évben hat dankasirályt tudott különféle kezelés után elengedni a Sóstó Vadvédelmi Központ – írják közösségi oldalukon.

Déri Brenda

Forrás: Pixabay

A hat madár közül kettő már ’hallatott’ is magáról, hiszen az egyik példányt a Velencei tavon látták és sikerült beazonosítaniuk is, míg egy másik visszatért a Sóstóra, ahol el is kezdte idei fészkelését. Felmerülhet a kérdés, hogyan tudták beazonosítani a madarakat, hogy valóban a tavaly elengedett hat közül ők azok? A sóstó bejegyzésében, melyben beszámol a két dankasirályról, leírja azt is, hogy az elengedés előtt egyes madarak egy messziről is jól leolvasható színes gyűrűt kapnak a lábukra, így ezáltal könnyen beazonosíthatók. A dankasirály egyébként Magyarország gyakori sirályfaja, szinte az összes nagyobb vizes élőhelyen feltűnik. A székesfehérvári Sóstó Északi-taván kialakított költőszigeteken több száz pár költ és neveli fiókáit minden évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!