Óvatosan járjunk az erdőkben!

2023.03.18. 14:00

Elindult a fiókaszezon!

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, viszont már most rengeteg állatfajnál megjelentek a fiókák, kölykök – adta hírül a Sóstó Vadvédelmi Központ.

Déri Brenda

Forrás: Illusztráció: Pexels

 Habár ez örömhírnek számít, azonban vannak olyan esetek, amikor ezek az alig pár napos állatok megmentésre szorulnak. Így járt az a kis macskabagoly is, aki a múlt hét végén került a Központba.

„Szerencsére nagyon jó étvágya van. Ennél a fajnál a dajkásítás kérdéses, mert igen nehéz hasonló korú családot találni. A macskabagoly 90%-ban odvakban költ, neki költőládával segíthető ez a folyamat” – írják a madár állapotáról.

A MME egyik közleménye szerint, melyben a fiókaszezonról írnak, sokan azt hiszik, de nem tekinthető általánosnak, hogy egy fióka magától essen ki a fészekből. Az ilyen esetek többnyire erős szélben, szélsőséges időjárásban fordulnak elő. Így az sem véletlen, hogy a legtöbb mentésre szoruló fiókát is ekkor találják meg.
Vannak azonban más okai is, ilyen, amikor a szülőpár egyik tagja elpusztul és a másik képtelen egyedül etetni az összes fiókát, sőt előfordul, hogy a leggyengébbet kilöki a fészekből. De a fészekelhagyások oka lehet az is, hogy a fióka követni szeretné nagyobb társait. 

Összességében elmondható, hogy nehéz megállapítani, hogy egy fióka, hogyan került ki a biztonságos közegéből. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fiókák 70-80 százaléka elpusztul, ezért van belőlük viszonylag sok, ám ez teljesen ’normális’ és az a természet alap működési rendje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!