Állatvilág

2022.07.27. 12:35

Gólyákat mentettek meg a mezőfalvai önkéntes tűzoltók

Az emberek teljes jóindulattal, főleg családi kiránduláskor előszeretettel etetik a madarakat. Pedig kevesen tudják, hogy néha ezzel veszélyeztetik az állatok életét. A napokban is ez történt egy gólyával.

Agárdy Csaba

A Sóstói Vadmentő Központban a röpképtelen gólyák

Forrás: duol.hu

Pethes Bálinttal, a Mezőfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjával beszélgettünk a gólyamentésükről. 

– Erdőrészt oltottunk Dunaújvárosban, amikor jött egy megkeresés Dunavecséről, hogy egy magas fészekből kizuhant egy fiatal, röpképtelen gólya. Elkezdtük szervezni a fészekbe való visszajuttatást, mivel ez a legjobb megoldás ilyenkor. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Dunavecse ÖTE is a káresetnél volt, így őket kértük meg, hogy menjenek vissza állomáshelyükre, és próbálják meg a fiókát visszahelyezni két testvére mellé. Megbeszéltük a veszélyeket és a lehetséges forgatókönyvet. Sajnos mire visszaértek Dunavecsére, a fészek már üres volt, a reggel jelzett fióka megvolt, és találtak egy másik sérültet is. 

Hozzátette: – A Sóstói Vadvédelmi Központtal a szállítás részleteit egyeztettük, a Duna–Ipoly Nemzeti Park felé jeleztük a két fiatal madár szállítását. Itt véget is érhetett volna a történet kétharmados sikerrel, de az élet nem ilyen egyszerű. A nap végén a mérleg egy bordatörött és egy, ugyan jó szándékkal, de sajnos csirkepárizsival túletetett röpképtelen gólya volt. De természetesen, mint egy ­rossz ponyvaregénynek, itt még nincs vége. Csütörtök reggel jött a hívás, hogy a harmadik, kóborló fióka is megvan, szerencsére ő nem sokat evett a csirkepárizsiból. Közben a Kiskunsági Nemzeti Parkkal is egyeztettünk, és meghozták a döntést, hogy a három testvér egy helyre kerül. Fontos, hogy a jó szándék mellett a madarak mentése akkor sikeres, ha azt szakemberek bevonásával tesszük. Védett madarak esetén mindig a területileg illetékes nemzeti parkkal kell felvenni a kapcsolatot, nekik van tapasztalatuk a mentés leghatékonyabb megvalósításában. Továbbá fontos, hogy nagy veszélyt jelenthet az etetés, itatás, mert nekünk sincs gyakorlatunk, és a mentőhelyek is mindig egy vizsgálattal kezdenek, mert egyik madár sem megfogható szabad kézzel, ha ép és egészséges. 

És itt van a lényeg. Mindenki előszeretettel etet állatokat, leginkább madarakat, ám azoknak erre semmi szükségük nincsen, mivel a természet ellátja azokat élelemmel, és ha a fenti példából indulunk ki, semmi szüksége nincs egy gólyának csirkepárizsira. Esetünkben is csak azért maradtak élve, mert kikoplaltatták őket a szakemberek. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézet is arra hívja fel a figyelmet, hogy a tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Éppen ezért ennek semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg az állatokat! Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a „szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!