Őshonos állatok bemutatóhelye

2022.06.28. 17:00

Jack, a liba mindenkit követ, és elbűvöl a Dinnyési parasztudvarban

Egyre többen érdeklődnek őshonos állataink iránt, ennek egyik remek helyszíne a Dinnyési parasztudvar.

Tihanyi Tamás

Ifjabb Király Attila is keményen dolgozik a gazdaságban, ha épp nem a libát dédelgeti

Forrás: Tihanyi Tamás

Sok évvel ezelőtt Dinnyés talán egy kicsit kimaradt abból a körforgásból, amely a Velencei-tó vidékének településeit jellemezte a nyári időszakban: talán a víztől való viszonylag nagyobb távolság lehetett ennek az oka. Ma már a takaros kistelepülésen is bőven akad látnivaló. A Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központban egymás után szervezik a programokat, megújult a közeli kúria, igazi unikum lett a Várpark, ahol egyebek mellett a történelmi Magyarország egykori katonai erősségeinek másait lehet megtekinteni. És igen, közvetlenül mellette várja látogatóit a Dinnyési paraszt­udvar az őshonos állatokkal. A „gazdát”, Király Attilát éppen nagy munkában találom, hiszen az állatoknak enniük kell, éppen a takarmányt hozták meg a gazdaság számára.

– Tavasztól máig eddig egymást érték az óvodás és iskolás csoportok nálunk – mondta Király Attila, miután lemászott a traktor nyergéből. – Az óvodások és az alsó tagozatos kisdiákok még „csak” kirándulnak, azonban felső tagozatban már sokkal komolyabban lehet venni a látnivalókat. Örülünk annak, hogy egyre több oktatási intézményben tartják fontosnak az őshonos magyar állatok bemutatását, életformájuk oktatását, hiszen ezzel múltunk, egykori életünk egy fontos darabkáját sikerül megőrizni az utókor számára. Ez nemrégiben már kormányzati támogatást is kapott.

A nemzeti identitás erősítését célzó programokról szóló határozattal a kormány egyetértett azzal, hogy a több mint ezeréves magyar kultúra fennmaradása az állam kiemelt felelőssége. Ennek jegyében hívták életre a Lázár Ervin programot is, amely szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden általános iskolás diák részére – tanévenként egyszer – ingyenesen biztosítja a színházi, tánc-, és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyeinek látogatását. Ennek jegyében érkezett az elmúlt hetekben a dunaújvárosi tankerületből is több osztály Dinnyésre, mostanában pedig a táborozóknak jelenthet remek programot egy-egy látogatás a parasztudvarban. A gyerekeket persze a legjobban az új jövevények bűvölik el.

– Volt olyan nap, hogy egymás után hat iskolai csoport járt nálunk, így estére már egészen berekedtem – vette át a szót Attila párja, Takács Mónika. – Mindig a legnépszerűbbek között van Harley és Luna, a két csikó, de nemrégiben két póni is bővítette az állatparkot, Beni és a társa. És természetesen mindenkinek nagyon örül Jack, a kisliba, amely kicsavart nyakkal kelt ki a tojásból, sokáig nem tudta egyenesen tartani a fejét. Nálunk látta meg a napvilágot, és velünk nőtt fel, sokáig a zsebünkben utazott, és ma már mindenkit úgy követ, mit egy hűséges kutya: néha még a közösségi helyiségbe is ellátogat.

A Dinnyési parasztudvarban egyébként újabb nagy munkára készülődnek, hiszen rövidesen be kell hordani a szénabálákat, hogy az állatoknak legyen mit enniük a télen.

Ehhez önkéntesek segítségét várják, akik így belekóstolhatnak a paraszti munka nehézségeibe, és ezt azzal a tudattal tehetik meg, hogy egykori, tűnőfélben lévő életünk állatvilágának lehetnek jó gazdái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!