A kedves plüss

2022.02.28. 07:00

Százhúsz éves a Teddy mackó

A kis vadóc 1902-ben vált játékszerré. Azóta meghódítva a világot milliós számban lett a gyermekek kedvence és a plüssállatgyűjtők szenvedélye. Mostantól pedig a svájci zsaruk ajándéka nehéz helyzetbe került kisgyermekeknek

Tóth Sándor

A kedves plüssmackó története megihlette a meseírókat, rajzfilmkészítőket is

Forrás: pixabay

A Teddy maci százhúsz éves történetében a korabeli források egy amerikai vadászatot említenek a leggyakrabban. A sztori az Egyesült Államok egyik legnépszerűbbnek számító elnökéhez, Theodore Roosevelthez (1858–1919) fűződik, aki nem mellesleg 1910-ben Magyarországon is járt. Roosevelt – aki nagy vadász hírében állt – 1902- ben részt vett egy vadászaton a Mississippi vidékén, ahol szeretett volna medvét lőni. A sikertelen akcióban csak egy medvebocsot fogtak, amelyet kikötöztek egy fához, könnyű prédának szánva az elnöknek. Ő azonban visszautasította a bocs lelövését, és szabadon engedésére adott utasítást. 

Az esetről a legnagyobb példányszámú amerikai lapban, a Washington Postban egy karikatúra jelent meg Clifford Berryman Pulitzer-díjas karikaturistától, amint a fához kikötött csodálkozó szemű maci mellett leengedett puskával áll a jószívű elnök. Ettől kezdve összekapcsolódott Roosevelt Teddy beceneve és a bocs története, amit tovább erősített, hogy hamarosan „megszülettek” a kölyökmackó plüss változatai Berryman rajza alapján. 

Előbb egy brooklyni cukorkaboltos, Morris Michtom készített egy kitömött mackót, s kirakta a bolt kirakatába Teddy’s bear – Teddy mackója – felirattal. Egy német cég, a Steiff pedig több ezer darabot gyártott belőle, elnevezve Teddy Bearnek. A plüssmackót Roosevelt elnök annyira megkedvelte, hogy a kabalája lett, s még az újraválasztásáért indult kampánykörútjára is magával vitte. A plüssmackó megihlette a rajzfilmkészítőket, a meseírókat és a filmeseket is. A legismertebb közülük Alexander Milne Micimackója lett, amit nálunk Karinthy Frigyes fordított, valamint a Walt Disney rajzfilmje. Teddy maci népszerűsége a múló évtizedek során mit sem csökkent. 

Bizonyítja ezt, hogy még a rendőrök is beépítették egy munkaprogramjukba. A svájci Locarno zsaruit mostantól egy plüssmackó kíséri a járőrautóban. Teddy maci ezúttal egy rendvédelmi projekt része, ezért nem véletlenül viseli a zsaruk uniformisát. Rajta a megkülönböztető Polizia Cittá di Locarno (Locarno város rendőrsége) felirat, mivel a határváros Svájc olasz nyelvű részén helyezkedik el Ticino kantonban. A népszerű plüssmacit, amely a rendőrautók rendszeresített „tartozéka” lett, olyan rendőri intézkedések helyszínein ajándékozzák a kisgyermekeknek, ahol a figyelmüket akarják elvonni, illetve megnyugtatni őket a puha játékszerrel. Lehet ez családi konfliktusok, bántalmazások vagy közlekedési balesetek helyszíne, ahol az esemény, illetve a baleset elszenvedői között kisgyermek van. A projektet a holland rendőrség pozitív tapasztalatai alapján kezdeményezték Locarnóban. 

Hasonló gyakorlat bevált Svédországban és Norvégiában is. „A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt a családok szintjén is nőnek a súrlódások – hangsúlyozza a locarnói rendőrség közleménye. – Ezekben a konfliktushelyzetekben nő a feszültség a felek között, ez esetenként elkerülhetetlenné teszi a rendőri beavatkozást, amelynek célja, hogy megakadályozza a verbális és fizikai erőszak eszkalációját, illetve elkerüljék, hogy a konfliktus aggodalmat és félelmet keltsen a gyermekekben. A beavatkozó rendőrök macik ajándékozásának gesztusával megpróbálják elterelni a kicsik figyelmét a történtekről, olyan tárgyra irányítva, amely gyengédséget és ragaszkodást fejez ki.” 

A locarnói zsaruk arra az álláspontra jutottak, hogy a Teddy macik más alkalmakkor is hasznosak lesznek, például a gyermekeket érintő közlekedési baleseteknél vagy olyan esetekben, amikor egy gyermek eltéved, és megtalálásakor visszaviszik a szüleinek. Továbbá más, különösen feszült helyzetekben, amelyekbe a kicsik is belekeveredhetnek, és az a rendőrség azonnali beavatkozását igényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!