Az ütközések tollas áldozatairól

2022.02.26. 20:00

Sok madár elpusztul az utak mentén, de megtörténik, hogy madár támad autóra

A tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a költési időszak közeledtével, a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Tihanyi Tamás

Forrás: Tihanyi Tamás

– Általános jelenség, hogy járműveknek ütköznek a madarak – vélekedik Fenyvesi László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője, a Madárdal Tanösvény házigazdája. – Szerintem csak egy olyan madárfaj van, amely tényleg veszélyes az autókra, az pedig a gólya: ilyen támadásra volt példa Nagyhörcsökpusztán és Cecén is. A gólya abból adó­dóan támadott, hogy azt gondolta, vetélytársa akadt. Az történt, hogy a fészken komoly csata alakult ki, két hím gólya különbözött össze. Miután az egyiknek sikerült elzavarnia vetélytársát, nekilátott támadni az autókat: ebből Cecén komoly károk származtak.

 

Fenyvesi azt mondja, szinte „bekattan” ilyenkor a madár, és úgy gondolja, a másik gólyát el kell üldöznie, miután már túl sok volt neki az agresszió­ból. Ha ilyenkor megpillantja a saját tükörképét – mint ahogyan ez Nagyhörcsökön történt –, támadni kezd. Ott először a traktorok ablakának repült neki, azokban persze nagy kárt nem tudott okozni, de aztán, amikor egy terepjárót vett célba egy mezőgazdasági központban, már nagyobb riadalmat okozott.

 

– Olyat már többször láttam, hogy verebek vagy rigók rátámadnak a saját tükörképükre – folytatta Fenyvesi László. – Ami többnyire nem azt jelenti, hogy akkora erővel megy neki az üvegnek, amivel saját magának bajt okozhat, hiszen egymásnak sem támadnak túl nagy erővel. Sokkal nagyobb a probléma, ha túlságosan gyors repülésük közben ütköznek az ablaknak. Ez sokszor olyankor történik meg, ha valamilyen gépjármű vagy ragadozó madár megijeszti, megzavarja őket. Ilyen pillanatokban a madár egyik bokorból a másikba menekül, elképesztő, akár 80-100 kilométer per órás sebességet is elérhet, és belecsattanhat az ablakba, mert éppen ott tükröződik egy bokor. Ettől nagyon sok madár elpusztul.

 

 

Több megoldás létezik ennek kiküszöbölésére: például szúnyoghálót lehet tenni az ablak elé, attól fogva már biztosan nem ütközik üvegnek a madár. A másik jó módszer az, ha valamilyen erre a célra készített, ragadozó madarat ábrázoló sziluettet ragasztunk fel. Ha ilyen nincs kéznél, a tapasztalat az, hogy akármilyen, gyerekek által készített ablakdísz is elegendő lehet ahhoz, hogy a madár jobb belátásra térjen, és még időben irányt változtasson.

 

– Az utak mentén jellemző, hogy autóval ütközik össze egy-egy madár. Ha netán ilyen baleset történik, ami elég gyakori, szerintem mindenki találkozik néha ezzel, az elalélt madarat biztonságos helyre kell tenni. Nagyon sok madár csak megszédül ilyenkor, elájul, elhagyja magát, de nyugodt környezetben még magához térhet. A csőrébe is bele lehet fújni, de a túlélés elsősorban az ütközés sebességétől függ. Mindenképpen érdemes a sérült madarat magunkhoz venni, nem hagyni, hogy egy kutya vagy egy macska levadássza: ha biztonságos helyet keresünk neki, megmenthetjük az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!