Az éjszaka tavi csúcsragadozói

2022.01.26. 20:00

Vidrák a Velencei-tó jegén és a jég alatt: mozgásukat évek óta figyeli a természetbúvár

Éjszakai csúcsragadozó, fokozottan védett – a vidra jelenléte a Velencei-tó ökoszisztémájának szerves része. Egyre több elütött áldozatot látni, az átlag járókelő is szinte csak így találkozik vele. Simon György évek óta figyeli őket, vadkamerájával éjszakai életmódját térképezi fel.

S. Töttő Rita

Éjszakai vidrafelvétel a Velencei-tavon

Forrás: Simon György

A vidra jelenléte egy vizes élőhelyen mindenképpen öröm azok számára, akiknek fontos a környezetvédelem: e fokozottan védett emlős ugyanis rendkívül érzékenyen reagál a víz mesterséges szennyezésére, el is tűnik ott, ahol ezt tapasztalja. A Velencei-tónál azonban már évek óta élnek vidracsaládok, létezésükről azonban csak néhány szenvedélyes természetbúvár tud valódi bizonyítékokkal szolgálni – tekintve, hogy éjszakai ragadozóról van szó, amely nappal jellemzően nem látható. Simon György, a Velencei-tó kenus expedícióinak szervezője a tó vidraállományának egyik elhivatott megfigyelője – évek óta figyelemmel kíséri mozgásukat. Éjszakai vadkameráit is ott állítja fel, ahol várható a vidrák megjelenése.

Legizgalmasabb videója a témában itt látható:

 Nemrégiben sikerült is lencsevégre kapnia egy éjszaka aktív vidrát, sőt, pár éve videóanyagot állított össze éjszakai táplálkozásáról.  

 

Alig észrevehetők

 

- Számos vidra él a Velencei-tónál, de populációjuk nagyságát nem tudnám megbecsülni 

– mondta Simon György, hozzátéve, hogy az aránylag láthatatlanul mozgó emlősöknek inkább csak a nyomait lehet látni: vadcsapásaikat, az általuk partra húzott halak maradványait.

A jégmentes területeken több áttelelő állat is keresi a lehetőségeket a táplálkozásra

Forrás: Simon György

Ezért is tűnik úgy, hogy a vidra a Velencei-tó rejtélyes, titokzatos lakója. Ez volt az egyik oka annak, hogy elkezdte a megfigyelésüket, de az is okot adott a feltérképezésükre, hogy egyre több elütött állatot látott az utakon.  – Szerettem volna megfigyelni, hogy mozognak, miként élnek. Ezek alapján kezdtem kitenni a vadkamerákat, hogy éjszakai életmódjukat megismerjem. Azt gondolom, érdemes lenne vadtáblákat kihelyezni Dinnyés környékén, hogy figyelmeztessék az autókat a vidrák mozgására.

A vidra főleg télen – tehát ebben az időszakban – aktív, mozgását ilyenkor lehet legjobban megfigyelni, de sajnos ez az az időszak, amikor könnyebben el is lehet ütni őket. Nagy területet járnak be, alig észrevehetőek, ezért veszélyes számukra a közúti forgalom. De nem csak a Velencei-tónál, hanem akár a nagyvárosokban is. Simon György például Székesfehérváron, a Rózsaliget környékén is találkozott velük éjszakai megfigyelései során.

Éjszakai életet folytat a vidra, csak vadkamerával figyelhető meg

Forrás: Simon György

A vidra valahogy mégis ellenérzéseket vált ki az emberben – ragadozó mivolta miatt aggódnak azok, akik a vizes élőhelyek halállományát féltik. Vagy éppen magukénak szeretnék tudni – utal rá Simon György. Éppen ezért kerül feketelistára ott, ahol halgazdálkodás folyik, s ahol az értékes halállományt tizedeli. De a természetes vizes élőhelyeken – mint a Velencei-tó -, nemcsak hogy létjogosultsága van, de láthatóan az ökoszisztéma szerves része. Olyannyira, hogy György egyszer a vidráknak köszönhetően fedezte fel, hol érdemes süllőt fogni. Merhogy korábban egy éjszaka folyamán látta, ahogy eszi a fehér húsú halat a vidra azon a területen. Irányt mutat - így is fel lehet fogni a jelenlétüket, mondja a természetbúvár.

A vidra nyomai mindenhol felfedezhetők a tavon

Forrás: Simon György

- Időszaktól függ, mivel táplálkozik: lehet látni ürülékjelzésein - amiben rengeteg kitin van -, hogy sok bogarat fogyaszt. A zsákmánya túlnyomó részét tehát vízi bogarak teszik ki, persze egy-két kétéltű, és kisebb halak is az étrend részét képezik. Éjszaka táplálkozik, folyamatosan keresi a lehetőségeket. Az a tapasztalatom, hogy a téli lápokon mindig vannak olyan helyek, ahol a bomlás miatt hőtermelés folyik, s nem fagy úgy be. Ezekre a területekre rendszeresen járnak táplálkozni az állatok, nagyon fontos helyei tehát a tónak. Ide jönnek nappal az áttelelő madarak, éjjel pedig például a vidrák. S mivel a vízirovarok is aktívak télen, nekik is levegőt kell venni, így koncentráltan megjelennek itt. Emellett a vidrák fenntartanak lékeket, lyukakat is a jégen, hogy táplálékhoz jussanak. Mindig olyan helyen –belső területeken – találkozni ezekkel a résekkel, ahol a halmozgás is koncentráltabb – mesél róluk megfigyelőjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!