Vérmes ragadozók

2022.01.31. 16:00

Vadászat közben szárnyaikat is eltörhetik a karvalyok

A karvalyok vadászatuk közben akár többféle módon is sérülést szerezhetnek, megfelelő ellátás mellett viszont túlnyomó többségben újra röpképesek lesznek és visszatérhetnek a természetbe.

Baráth Eszter

Forrás: Vadmadárkórház

Horváth Hella, aki a Vadmadárkórház munkáját segíti, a karvalyokkal kapcsolatban elmondta, nagyon vérmes ragadozó madarakról van szó, amelyek lényegében bármin keresztül képesek üldözni prédájukat. 

– Nagyon jól manővereznek, de elő szokott fordulni olyan is, hogy egy-egy ág annyira megüti a szárnyukat, hogy attól szenvednek sérülést. Autóbalesetben is meg szoktak sérülni, amikor átrepülnek az úton és elütik őket – emelte ki Horváth Hella. Amennyiben karcsonttörésről van szó, s a madár viszonylag időben, még nem legyengülve szakállatorvoshoz kerül, nagy esélye van a gyógyulásra a műtétet követő rövid rehabilitáció után. – Ilyen sérülések esetében az úgynevezett velőűrszegezést alkalmazza Berkényi Tamás doktor. A madarak csontja üreges, ebbe a csontüregbe helyez be egy orvosi fémrudat, ez összefogja a szárnyat, és miután a csont összeforr, el lehet távolítani – mondta Horváth Hella. 

A Székesfehérvár–Sukoró Vadmadárkórházban jelenleg is több karvalyt ápolnak karcsonttöréssel. A képen látható madár vadászat során sodródott neki valaminek, amitől megsérült. Kirándulók találták meg egy mezőn, egészen jó állapotban, ami azt jelenti, hogy a bekerülése után csak elő kellett készíteni a műtétet, és az azonnal elkezdődhetett. Horváth Hella elmondta, ennek a madárnak is jó esélye van a felépülésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!