Figyelnek rájuk

2022.01.28. 16:00

Madárbarát telephely a Videoton fehérvári iparki parkja

Nagy Gábor negyvenkét évet dolgozott az immár több mint nyolcvan éve működő Videotonnál. Ahogy neki annak idején, úgy most már egyes madaraknak, madárfajoknak is otthont jelent a cég.

Szanyi-Nagy Judit

A megmaradt zöldterület hasznos

Forrás: Videoton Holding Zrt

A nyugdíjas éveit élvező Nagy Gábor a madártani egyesület tagja is, állat- és természetsze­retetét, e témakörben nagy fokban mérhető tudását kamatoztatja, ahol csak tudja. 

Nem a fantáziánk, hanem ténylegesen több madárfióka kapott szárnyra a 2021-es esztendőben a Videoton székesfehérvári ipari parkjából. A tavalyi év nagy meglepetése volt például egy vörösvércse-pár, amelynek tagjai nemcsak beköltöztek az egyik itt kialakított mesterséges odúba, de hat fiókát is felneveltek – tudtuk meg Nagy Gábortól, a cég nyugdíjas dolgozójától. A fiókákat kéthetes korukban meggyűrűzték. Rajtuk kívül azonban egyéb madárfajok is megfordultak, megfordulnak a nem mindennapi környezetben, ahol a zöldterületek megtartása továbbra is nagy értéknek számít.

Forrás: Videoton Holding Zrt.

– A Videoton székesfehérvári ipari parkjának környezetkímélő kialakítása, a zöldterületek megtartása hozzájárul a madárpopuláció védelméhez – emeli ki Nagy Gábor, miben állhat a madárbarát munkahely sikeressége. Majd gyorsan hozzáteszi: a másik tényező természetesen az ember, például azok a kollégái, akik itatót helyeznek ki a madaraknak, utántöltik őket, s figyelnek a mesterségesen kialakított odúkra. A természetközeli munkahelyen széncinege, mezei veréb, csúszka, harkály, sőt fakúsz is megfordult már. A tavalyi év meglepetései a vörös vércsék voltak, melyek végül hat fiókát neveltek fel itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!