Háziállatként is tartható

2022.01.06. 15:30

Aktív és közvetlen állat az egér

Bár sok házban nem kívánt vendég, mégis jónéhány otthonban tartanak háziállatként hétköznapi házi egeret.

Baráth Eszter

A házi egerek akár a tenyerünkből is esznek

Forrás: Pixabay

Az egereknek vannak különböző fajtái, de hazánkban a legkönnyebben beszerezhető, ezáltal a legelterjedtebb is az egyszerű házi egér. Ideális választás lehet azoknak, akiknek nincs túl sok helyük és idejük sem arra, hogy háziállatuk határozza meg mindennapjaikat, mégis szeretnének egy kis kedvencet. 

Az egerek nem túl igényesek, könnyű ellátni őket. Ugyanakkor elég mozgékonyak, és mivel éjszakai állatok, leginkább az esti órákban aktívak. Ennek ellenére siker­élménye is lehet a nevelésben annak, aki egeret választ, hiszen könnyen tanulnak engedelmességet, esznek gazdáik tenyeréből, és ha kicsi koruktól kezdve hozzászoktatjuk, kézbe is lehet venni őket.

Érdemes olyan kereskedésből egeret vásárolni, ahol a nőstényeket és a hímeket külön ketrecben tartják. Ha olyan kereskedésben vásárolunk, ahol együtt tartják őket, nagy esély van rá, hogy vemhes állatot viszünk haza. A különtartást javasolt otthon is megtartani, a legkönnyebb dolga annak lesz, aki két nőstényt tart. A hímek ugyanis könnyen egymásnak esnek, hímet és nőstényt pedig csak azok tartsanak, akik rengeteg kisegeret szeretnének rövid időn belül.

Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni az állat egészségi állapotát. Az egészséges egerek aktívak, füleik és farkuk tiszta és rózsaszín. Javasolt végignézni, hogy nincsenek-e rajta apró sebhelyek, épek-e a szemei, az orra és a szája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!