Frissen Fejérből

2021.12.30. 16:00

Fokozott odafigyelés szükséges a gazdiktól a következő időszakban

Az emberek többsége számára a szilveszter a felhőtlen szórakozásról szól, amit sokan tűzijátékkal koronáznak meg. A kutyák számára viszont ez megpróbáltatásokkal teli időszak lehet.

Baráth Eszter

Bár egyre több nagyváros, köztük Fehérvár is mellőzi a városi tűzijátékot, magánszemélyek számára még mindig elérhetőek és használhatóak különböző besorolású, különböző méretű tűzijátékok. Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Székesfehérvári Állatotthon vezetője fokozott odafigyelésre hívja fel a gazdák figyelmét: – Ha bárhol durrogtatnak, az állatok nagyon meg tudnak ijedni és nagyon kiszámíthatatlanná válik a viselkedésük. Hiába gondolkodik valaki úgy, hogy az ő kutyája soha nem szökött el, ilyenkor akár egy üvegablakot is ki tudnak törni, ha azt érzik, hogy menekül­niük kell – emelte ki az állat­otthon vezetője. 

Krepsz Gyöngyi hangsúlyozta azt is, hogy az ünnepek alatt még biztonságosabban helyezzük el az állatokat, különösen abban az esetben, ha elmegyünk otthonról és egyedül hagyjuk kedvencünket. Ilyenkor szerencsés, ha el tudjuk zárni valahova a kutyákat, és nem hagyjuk, hogy szabadon mozogjanak az udvarban. Az állatotthon vezetője tapasztalatból mesélte, hogy minden év január első napján találkoznak azzal a problémával, hogy valaki csak az esti rutin elvégzése miatt vitte ki a kutyát, és mivel pont akkor robbant egy tűzijáték, az eb elszaladt. – Nagyon fontos, hogy ilyenkor semmi szín alatt ne vigyük póráz nélkül sétálni a kutyákat – hangsúlyozta Krepsz Gyöngyi. 

A legfontosabb talán mégis az, hogy ha tehetjük, maradjunk kedvencünk mellett, és teremtsünk olyan nyugodt környezetet, ahol minél kevésbé stresszelnek a tűzijátékok hangjaitól. – A kutyatulajdonosok természetesen előre is tudnak gondoskodni arról, hogy az állatban legyen csip, ellenőrizzék az állatorvosnál, hogy a regisztrációja rendben van-e. Például, ha egy hónapja megváltozott valaki telefonszáma, ne felejtse el kicseréltetni, mivel, ha bekerül az állat a menhelyre, a friss adatok sokat segítenek abban, hogy minél előbb megtaláljuk a gazdáját – emelte ki az állatotthon vezetője. 

Krepsz Gyöngyi tapasztalatai szerint szilveszterkor nem érkezik hozzájuk kiemelkedő számú kutya, viszont sokkal több telefonhívást kapnak elveszett állatokról. Mivel a kutyák megijednek, meneküléskor sokkal nagyobb távot tesznek meg rövid idő alatt, mint egy átlagos séta alkalmával. Ilyenkor a környéket végig kell járnunk az elkóborolt kutya után, de számolni kell azzal, hogy kedvencük elhagyja az általa ismert területet, és nehezen, vagy egyáltalán nem talál ­vissza otthonába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!