Állatvilág

2021.11.30. 16:00

Milyen legyen a madáretető?

Vannak, akik palotákat építenek a madaraknak, s vannak, akik egyszerűen csak kiszórják a magokat nekik a földre. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, a lényeg az, hogy megfelelő táplálékot adjunk és rendszeresen.

S. Töttő Rita

A madáretetőket érdemes időnként átnézni, megtekinteni, hátha már csak maghéj van benne

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Többféle madáretető-típussal találkozhatunk manapság: a felépítésük gyakran attól függ, milyen madarakat szeretnénk etetni. 

Ha a kisebb énekesmadarak etetése a cél, akkor kis bemeneti nyílással ellátott etetőket telepítsünk, amelybe a galambok például nem férnek már be. Így pedig nem is tudják elijeszteni a kisebb tollasokat. 

Ha rigót, vörösbegyet vagy a különböző magevőket szeretnénk táplálni, akkor viszont jobban tesszük, ha a talajra szórjuk a magokat, mert onnan szeretik felcsipegetni – áll a Magyar Madártani Egyesület ajánlásában. A királykák és az őszapók inkább a talajszint felett, ágak-bogak között szeretik fogyasztani a táplálékukat – nekik akaszthatunk több szintre is etetőket. Akinek van helye, a talajra szórt magok fölé építhet féltetőt, hogy megvédje a táplálékot a csapadéktól. Ha olyan helyre telepítjük az etetőt, ahová ritkán járunk, akkor érdemes magtartós dúc­etetőt kitenni, amiben több kiló mag is elfér és védve van az időjárás viszontagságaitól. 

Az etető készülhet fából, műanyagból, kókuszdióból, lopótökből, hálókból is, a lényeg, hogy biztonságos legyen a madár számára. Érdemes időnként átnézni a benne lévő magokat, mert lehet, egy idő után már csak maghéj van benne, hiszen a madarak kiették belőle a lényeget! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!