Frissen Fejérből

2021.10.03. 14:40

Vizslavizsga első alkalommal – Soponyán bizonyíthattak a vadászkutyák

Hat országból érkeztek magyar vizslák az „élesben” első alkalommal megrendezett főtenyészvizsgára hétvégén. A soponyai ökocentrum környezete adott otthont a különleges eseménynek: küllembírálattal és munkavizsgával szerezhettek pontot a vadászkutyák.

S. Töttő Rita

Magyar vizsla munkavizsga közben Soponyán: a nádasban megtalált, a vadászok által már elejtett kacsát vitte gazdájához

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Egy évvel ezelőtt, Kovács Zoltán államtitkár vezetésével alakult meg Magyarországon a Magyar Vizslák Világszövetsége, melynek tagja a Magyar Vizsla Klub Egyesület, a Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesülete, az Országos Vizsla Klub, a Magyar Vizsla Országos Egyesülete, az Országos Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A szervezet a magyarországi és a külföldi honosságú magyar vizsla fajták fajtaszervezeteinek, tenyésztőinek összefogójaként a fajta népszerűségéért dolgozik – mesélte Tóth Anna, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. közjóléti és turisztikai előadója a soponyai ökocentrumban, ahol a szervezet főtenyészvizsgáját rendezték. Szombaton Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánymegbízottja, a Magyar Vizslák Világszövetségének elnöke, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint Majoros Gábor, a Vadex vezérigazgatója köszöntőjét követte a küllembírálat, vasárnap pedig munkafeladatokkal folytatták a vizsgát, közel ötven kutya részvételével.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A világszövetség és a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által meghatározott küllembírálatot követték tehát másnap a terepmunkák. – Ez utóbbira nagy szükség van, a tenyésztők fontos célkitűzése ugyanis, hogy megtartsák a magyar vizsla hagyományos vadászati alkalmazását, amely az utóbbi időben egyre nehezebb, hiszen sokkal inkább használják ma már őket házi kedvencként, mint munkakutyaként. Azokat tenyésztik tovább, melyek nem csak küllemre, de munkateljesítmény szempontjából is megfelelők – fogalmazta meg a szakember, miért fontos a magyar vizslák munkavizsgája. Mezei és vízi terepen egyaránt helyt kellett állniuk hétvégén a kutyáknak.

Magyar vizsla munkavizsga közben Soponyán: a nádasban megtalált, a vadászok által már elejtett kacsát vitte gazdájához
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A mezőn foglyot kerestek, s ha megtalálták, jelezniük kellett a gazdának. Árgus szemekkel figyelte a munkát a Péter Attila vezette bírói gárda, és pontozta a kutyákat a látott teljesítmény alapján. A vízben pedig kifejezetten a nádi kajtatás volt ezúttal a feladat.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kutya ügyessége és a gazdával való kapcsolata egyaránt fontos szerepet játszott a feladatok megoldásában. A kacsa nádban való kajtatása, a gazdának való apportírozása egyaránt izgalmas munkalehetőséget tartogatott az állatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!