A hatóság válaszol: Vajon kell félni tőle?

2021.10.02. 15:40

Csendes vagy éppen dühöngő veszettség?

Az elmúlt időszakban ismét gyakran felvetődött a veszettség kérdése a lakosság körében. Vajon az udvarba beszökő rókától kell tartani? Vajon a gyereket megmaró idegen ebtől kaphat veszettséget manapság valaki? Ez a félelmetes betegség akkor is benne van az emberiség univerzális tudatában, ha már évek óta nem szedi áldozatait. De itt is érvényes a mondás: jobb félni, mint megijedni!

S. Töttő Rita

Egy szelíd róka, gyerekeknek mutatták be nemrég a vadgasztronómiai fesztiválon. A veszettséget gyakran kötik a rókához ma is

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nem is olyan régi történet, pár héttel ezelőtt mart meg egy kutya egy gyereket Székesfehérváron, a Pozsonyi úton, melynek zúzódás, vérző seb lett az eredménye. A nagy ijedtség után a szülők a közösségi oldalakon kezdték keresni az eb gazdáját, hogy kiderüljön, szükséges-e a veszettség elkerülését biztosító oltássorozat beadása a gyereknek vagy sem. Mert ha a kutya oltott, akkor elkerülhető a fájdalmas és hosszadalmas beavatkozás. Szerencsésen végződött ez a szerencsétlen eset, mert jelentkezett a gazda, és bemutatta az oltás igazolását. Máskor pedig a városban kószáló róka okozott ijedelmet a kutyasétáltatók körében, akik feltették a kérdést: vajon kell-e tartani attól, hogy a vadállat veszett?

Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A városi legendárium sokféle történetet ismer, veszett állatokról, a betegségben elhunyt emberekről – még napjainkban is. Ezért kérdeztük meg az illetékest arról, van-e veszettség Fejér megyében mostanában. Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály főosztályvezetője leszögezte: megyénkben a 90-es évek óta, Magyarországon 2017 óta nem találtak veszett állatot, a betegség jelenleg nem fordul elő hazánkban.

Egy szelíd róka, gyerekeknek mutatták be nemrég a vadgasztronómiai fesztiválon. A veszettséget gyakran kötik a rókához ma is
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Ennek ellenére fontos, hogy az erdőt járva gyanúsan szelíd rókát, furán mozgó, panaszos hangokat adó, esetleg támadó őzet, szarvast kerüljük el – hangsúlyozza a szakember, hozzátéve, hogy ha ilyen, furcsán viselkedő vadállatot látunk, a helyszín minél pontosabb megjelölésével értesítsük az illetékes vadászati hatóságot. Az országhatárhoz közel, Romániában szórványos veszettség esetek vannak – tette hozzá-, így a vírus bármikor megjelenhet Magyarországon is. – Ezért fontos felhívni a figyelmet a 3 hónaposnál idősebb kutyák kötelező veszettség elleni oltására és annak először 6 hónap utáni, majd évenkénti ismétlésére, illetve a kijárós macskák vakcinázására. Utóbbiak nagyobb területeket is bejárnak, így találkozhatnak nyesttel, rókával. Kutyák esetében a veszettség lehet csendes és lehet úgynevezett dühöngő forma is, macskáknál inkább a dühöngő veszettség fordulhat elő. Ha ilyen, gyanúsan viselkedő állattal van dolgunk, mindenképpen igyekezzünk elkerülni a személyi sérülést és vizsgáltassuk meg állatorvossal a házi kedvencet! Kutyaharapás esetén forduljunk orvoshoz, aki dönt a kezelésről és értesíti az illetékes járási főállatorvost, aki pedig elrendeli a kutya hatósági megfigyelését. Ha ismert az állat tulajdonosa, egyből kérjük el az ő adatait és a kutya oltási könyvét! Amennyiben kóbor, ismeretlen, azonosíthatatlan kutya mart valakit, és az eb megfigyelése nem lehetséges, akkor a sérült veszettség elleni oltási sorban részesül – sorolja a tudnivalókat Sziebert Gergely, kiemelve, hogy ezzel meg lehet akadályozni a betegség kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!