Frissen Fejérből

2021.10.06. 19:16

Békés jómadarak totyognak kedvükre Fehérvárszerte

Biztos Önök is látták már (ha személyesen nem, de fotón legalábbis), a közösségi média székesfehérvári felületeinek legújabb sztárpárosát, a véletlenszerűen, számunkra talán a legindokolatlanabbnak tűnő helyeken felbukkanó hattyúkat.

feol.hu

Mikor másodjára fogtuk be őket, sok ember körbe vette őket, volt aki vizet hozott nekik vödörbe, volt aki selfizet velük - mesélte Szilvia

Fotó: Fekete Szilvia

A fehérvári Fekete Szilvia és családja már régóta önkénteskedik a Herosznál, így amikor hívás futott be a menhelyhez kettő, a megszokott életterüktől eltérő helyeken közlekedő hattyúról, a család segítségét kérték a befogáshoz. Ekkor Szilvia még nem tudott jelen lenni, de a madarak „kárpótolták őt érte”, hiszen később neki is lehetősége nyílt kergetőzni velük. Megkeresésünkre elárulta, hogy az említett hattyú pár alapvetően nem viselkedik agresszívan, ha nem zargatják őket, akkor teljesen békések. Esetleg sziszegnek, figyelmeztetésül a kétlábúaknak, hogy túl közel merészkednek hozzájuk.

Mikor másodjára fogtuk be a hattyúkat, sok ember körbe vette őket, volt aki vizet hozott nekik vödörbe, volt aki szelfizett velük – mesélte Szilvia
Fotó: Fekete Szilvia

Mivel ezelőtt még nem találkoztak hasonló esettel, felkeresték Berkényi Tamást, a Vadmadárkórház vezetőjét. Befogás híján nem tudta megvizsgálni a tollasokat, tehát látatlanban csak tippelni tudott, mi állhat a szokatlan viselkedés hátterében. Ez alapján azt tartja elképzelhetőnek, hogy valamilyen mentális betegségük lehet. Szilvia tanácsa az, hogy ne zargassák őket, teljesen felesleges. Amennyiben szükséges viszont, nyugodtan leterelhetik őket az autóútról, valamint a legcélszerűbb az, hogyha olyan helyen tartózkodnak a hattyúk, ahol nem kellene nekik, illetve az nem biztonságos, akkor jelezzék bármely állatvédelmi szervezetnek, akik tudnak segíteni a továbbiakban. Bár ekkora termetű madarakkal most először volt dolga a Fekete családnak, pár héttel ezelőtt utcai csatornába pottyant kis vadkacsákat mentettek és szállítottak a Sóstóra, mamájukkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!