Frissen Fejérből

2021.09.20. 16:30

Megajándékozhatjuk a leghűségesebb barátunkat a nagy napon?

Éppúgy, ahogy nekünk embereknek, úgy a kutyáknak is van egy születési dátumuk, de kell-e ünnepelni? Tudja-e az eb, hogy mi az a születésnap?

Déri Brenda

Mazsola az elmúlt napokban ünnepelte második születésnapját

Fotó: Déri Brenda / Fejér Megyei Hírlap

Illik ünnepelni kis kedvencünk születésnapját? Egyáltalán ünnepelhetjük? Nos, sokan azon elvvel értenek egyet, miszerint a kutya is csak egy állat, éppen ezért nem kell úgy kezelni, mintha ember lenne. Míg mások szinte a gyermeküknek tekintik és úgy is bánnak vele, aggódnak, ha a szokásostól eltér a viselkedése, nevelgetik, tanítgatják.

Kedvencünk születésnapja egy kicsit másképp, vagy ugyanúgy?

Melyik tábor az egészséges vagy normális? Ennek eldöntése mindenkinek a saját dolga, az azonban biztos, hogy az ebek könnyen hajaznak a kisgyerekekre, ami a viselkedésüket illeti. Nagyra nyílt, búslakodó szemek, amikor valami rosszat csináltak, a határok és a türelmi szint feszegetése, játékosság, és még sorolhatnám. Visszatérve a születésnapra, miért ne köszönthetnénk fel őket? Van erre egy szabály, amiért furcsán néznek az emberek, ha a gazda ajándékot vesz a kutyája születésnapjára? Nem gondolnám, ugyanekkor mégis forgó szempárokkal találkozunk, amikor szóba kerül hasonló, legalábbis ezt tapasztaltam. Azon gazdák táborát erősítem, akik gyerekükként szeretik ezeket a csodálatos és roppant hűséges állatokat. Így nem áll távol tőlem, hogy készüljek az ő napjára, tortával, játékkal, felköszöntéssel. De vajon ezt érte teszem vagy magam miatt? Miért érzem azt, hogy szükséges, hiszen valószínűleg nem tudja, hogy van-e különösebb oka egy új játéknak vagy finom falatnak.

Mazsola az elmúlt napokban ünnepelte második születésnapját
Fotó: Déri Brenda / Fejér Megyei Hírlap

Nehéz logikus magyarázatot találni rá, de ha egyvalamit kellene mondanom, azt talán a hálám kifejezése. Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetéért, hűségéért. Néha elmélázok rajta: mivel érdemeltem ezt ki? Majd rájövök, semmivel, ezt csak úgy kapom, miért ne viszonozhatnám azzal, hogy nem felejtem el a születésnapját? Mert ahogy a dramaturg író Tor Åge Bringsvaerd is mondja: – Ha egy kutya egyszer úgy döntött, hogy szeret téged, akkor mindig és mindaddig szeretni fog, amíg csak élsz. Szinte lehetetlen rábírni arra, hogy meggondolja magát.

Kutyatortát nagyon könnyen készíthetünk, csak egy kis fantáziára
és kreativitásra van szükségünk
Fotó: Déri Brenda / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!