megfelelő macskaalom

2021.08.15. 08:00

Elkerülhető a kellemetlen szag

Baráth Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nils Jacobi

Sokan tartanak attól, hogy macska kerüljön a lakásba a szobatisztaság és az alomból terjedő esetleges kellemetlen szagok miatt. Kis odafigyeléssel viszont az almok rendszeresen tisztán és szagmentesen tarthatók.

Amikor egy macska kerül a családba, és a lakásban kívánjuk tartani, kulcsfontosságú kérdés a megfelelő alom kiválasztása. A macskatulajdonosok szerencséjére számos lehetőség kínálkozik ezen a területen. Elsősorban csomósodó és nem csomósodó almokat különböztetünk meg. Az előbbi csoportba tartozók kis labdákat képeznek, ha nedvességgel találkoznak, utóbbiak pedig más néven nedvszívóak, tehát beszívják a rájuk kerülő nedvességet, de nem állnak össze.

Ezek az anyagok a nedvesség mellett a szagokat is magukba szívják, de sokszor porzanak, ami miatt a koszt a macskák könnyen széthordhatják a lakásban. Ez is az oka annak, hogy az egyik legelterjedtebb a finomszemcsés változat, amiben a szennyezett részek kis csomókká alakulnak.

A leendő macskatulajdonosoknak sem kell aggódniuk a keletkező szemét miatt, hiszen ma már újrahasznosított vagy biológiailag lebomló anyagokból is készül macskaalom. A kellemetlen szagok eltüntetésében pedig különböző spray-k, púderek vagy gyöngy formájú illatosítók segíthetnek a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!