Frissen Fejérből

2021.04.06. 15:34

Így kezeljük a sérültet

A tavasz beköszöntével a természet is feléledt: a zöldellő növényzetet rovarok, bogarak, emlősök és madarak új családjai népesítik be. Az egyre sokasodó élővilágra azonban számos veszély leselkedik.

Héjj Vivien

Ha beteg madarat találunk, bánjunk vele körültekintően!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ennek okán a Vadmadárkórház közösségi oldalán közzétett bejegyzésében nyújt segítséget mindazok számára, akik sérült, röpképtelen madarakat vagy fészekből kiesett fiókákat találnak. Mi a teendő ilyenkor?

Az első lépés a madár befogása. Ezt kellő óvatossággal és körültekintéssel kell megtenni, hogy ne okozzunk a madárnak sérülést, de az állat se tudjon bántani minket. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, és azzal megfogni. A ragadozó madarakat – lehetőség esetén – érdemes kesztyűben megfogni.

Ha beteg madarat találunk, bánjunk vele körültekintően!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezután tegyük az állatot zárható papírdobozba, a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjunk egy kisebb nyílást a doboz tetején, majd zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár.

A beteg, sérült madarat mielőbb gyógykezelni kell, ezért a lehető leggyorsabban szállítsuk el a befogadóhelyre. A Vadmadárkórház madármentő inkubátora 8 és 20 óra között fogadja a sérült állatokat a Sukoró, Ivókút utca 14. szám alatt. Amikor az inkubátor tetejét felnyitják, az automatikusan üzenetet küld az orvosnak és az önkénteseknek, így a sérültek kezelése a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!