Állatbarát fogorvos

2021.01.05. 17:30

Papagájbirodalom a fehérvári lakásban – Tizennégy házikedvenc, két kalitkában

Gyerekkora óta nagy állatbarát Makk László fogorvos, hatalmas akváriuma van, de papagájaira a legbüszkébb. Tizennégyen vannak!

Káldor András

Az ékes papagájok a szivárvány minden színében pompáznak

Fotó: Káldor András / Fejér Megyei Hírlap

Mindig ennyire vonzódott a madarakhoz?

- Gyerekkoromban voltak galambjaim, törpe kakas, törpe tyúk és egy sárga színű papagáj, akit mindenki Pityukának hívott. Igaz, volt belőlük több is, mert elrepültek, de jött a Gyurika, ő a vállamra szállt, és állandóan a fülemet csipkedte. Megtanítottuk beszélni őket, de mindig csak egy papagájom volt, mert igazán csak akkor beszéltek, ha szólóban voltak.

Egyáltalában hogyan indult?

- Egy egészen kis kalitkával, két évvel ezelőtt, akárcsak az akvárium, amely ugyancsak kis akváriummal kezdődött, és így épült, szépült és tágult.

Két kalitkát látok, az egyik igen nagynak tűnik, ettől függetlenül elférnek benne?

– Ez inkább egy közepes kalitkának számít. Fontos, hogy meglegyen mindenük, és jó legyen a helyük. Számomra a leglényegesebb azonban, hogy párban legyenek. A szóló papagájok nehezen találják meg a helyüket, vagy egyáltalán nem tudnak a közösségbe beilleszkedni. Ezeket a párokat össze kellett hozni, szerencsére működik, van közöttük olyan, amelyik mindenkinek udvarol és barátkozik. A hullámosok talán agresszívebbek egy kicsivel, mint az ékes papagájok. Az utóbbiak a kedvenceim, még ilyen szép színeket nem is láttam soha, mint amilyen nekik van. Talán az ara papagáj hasonlít hozzájuk, a szivárvány összes árnyalata megvan bennük, mintha az Amazonas őserdejéből jöttek volna.

Milyen szisztéma alapján válogatta őket össze?

– Nemcsak a nemiség fontos, hanem az, hogy milyen a színük. A választásnál ez számomra nagyon meghatározó. Annyiféle van, hogy amikor az állatkereskedésben ránézek egy kalitkára, és legalább 3040 papagáj van benne, akkor ember legyen a talpán, aki ott tud választani, mert annyi a szépség. A hullámosokat meg tudom már különböztetni, amelyiknek a csőrénél kék csík van, az a fiú, amelyiknek nincs, az a lány. Vannak olyanok, akik nem válogatnak köztük, csak spontán benyúlnak a kalitkába, és beteszik a dobozba. Múltkor elkeserített, hogy vettem egyet, de egyedül üldögélt a sarokban, hoztam mellé egy másikat, hogy legyen párja. Végül nem jött össze, az lett a vége, hogy nem lettek pár. Nem lehetett erőszakkal öszszehozni őket, elkezdték bántani egymást, és vissza kellett vinnem. Előfordul, hogy viszszaviszem a kereskedésbe a madarat, amikor látom, hogy nem érzi jól magát az új közegben. Jelenleg hét pár van nálam, amelyek közül egy kicsit háttérbe szorulnak az ékesek.

Az ékes papagájok a szivárvány minden színében pompáznak
Fotó: Káldor András / Fejér Megyei Hírlap

Jól érzik magukat, nincsenek kissé szűkösen?

– Idővel nagyobb kalitka kellene nekik, mert szabadabban tudnának mozogni, és látok már tojásokat a házukban, úgyhogy lesz majd szaporulat

is. Ezt az egységet nem lenne szabad megbontani, mert anynyira összeállt, ráadásul úgy, hogy ebben a kis térben elfogadják egymást. Bár többen vannak, mint az ajánlott, de már nem bántják a másikat. Szisztematikusan és tudatosan építettem fel ezt a csapatot, igaz, az ékeseknél pénztárcafüggő lett az állomány kialakítása. Egy ékes papagáj 7-8 ezer forintba kerül, őket általában párban is adják.

Mennyire sikerült megismerni őket?

– Tudom, mi lesz a következő pillanatban a reakciójuk, mit fognak csinálni. A belső teret pedig úgy alakítottam ki, hogy azokat a rudakat, amelyeken ülnek, én vágtam a bokrokról, és szinte már előre látom, hogy merre ugranak, repülnek. Az aránylag kis térben szabadon hagyott röppálya fontos, hogy meglegyen nekik. Ugyanis nem engedjük ki őket a lakásba, igaz, egyszer kirepült valamelyik teljesen véletlenül. Nagyon megijedtem először, és nehéz volt befogni. Régen voltak törpepapagájaim, szintén gyönyörű színekben, azokat kiengedtük a nappaliban, ám igen komoly károkat okoztak, rágtak és piszkítottak.

Mit kapnak enni?

– Mindent, jöhet a saláta, a répa, az alma, a szotyola és a speciális magkeverék, valamint a köles. Egy kicsit váltogatva kell adni, mert az almából például csak a levét szívják ki, a többit kiköpik, úgyhogy a kalitka eleje tiszta szemét ilyenkor.

Elfogadták egymást a hullámos papagájok a kalitkában
Fotó: Káldor András / Fejér Megyei Hírlap

Mennyibe kerül a fenntartásuk?

– Végül is nem olyan drága mulatság, az étel és az ital nem vészes, de a kalitka aljának takarításához finom zúzalék szükséges. Eleinte a térkő lerakásánál használt zúzalékot tettem a kalitkába, mert a boltokban kaphatók mondhatni horror árban vannak. Meg lehet úszni harmad-negyedáron, egy kavicsszerű anyaggal. Ami bevált, azon már nem érdemes változtatni, mert én is úgy jártam, hogy ugyanoda jutottam vissza.

Milyen gyakran kell takarítani a kalitkában?

– Erre nehéz válaszolni, mert ezek leginkább spontán és általában kétszemélyes feladatok, a lányommal szoktuk csinálni.

Van közöttük kedvenc?

– Igen, természetesen akad, Lórinak hívom, roppant színes egyéniség, ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy mindegyik hullámos papagáj igen mókás teremtmény, és igazán megszínesítik a hétköznapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!