Ősszel is madarakkal teli az ég kékje

2020.11.05. 07:10

Színes szárnycsapások – Sok madarat gyűrűztek a Fejér megyei madárbarátok

A szárnyas jószágok csak úgy jönnek-mennek, de hát ez az élet rendje. S hogy tudjuk, mely madár honnan származik, s milyen utat jár be, sárga kis „kacsójukra” gyűrű kerül.

FMH

Sárgafejű királyka is látogatást tett „nálunk”

Fotó: Nagy Bence

Így történik ez októberben, novemberben, vagyis a mostani időszakban is.

A Fejér megyei madárbarátok – a Magyar Madártani Egyesület (MME) Fejér Megyei Helyi Csoportja a következőkről számolt be közösségi oldalán: a nyár elteltével egy nagyon különleges jelenségnek lehetünk szemtanúi. Madarak tömege indul el északról délre, hogy a telet és a hideg, megfelelő táplálék nélküli időszakot ne a költőhelyükön töltsék el. Ezt hívjuk madárvonulásnak. Ilyenkor nemcsak a nálunk gyakori madarakkal találkozhatunk a természetben, hanem olyanokkal is, amelyek hazánkon csak átvonulnak.

Sárgafejű királyka is látogatást tett „nálunk”
Fotó: Nagy Bence

Innen értesültünk arról is: a közelmúltban számos vonuló és állandó énekes madárfajt sikerült meggyűrűzniük, amelyeket kis szerencsével mindenki megfigyelhet, ha kimegy most a sárguló erdőkbe, tópartokra vagy akár a saját kertjébe. Ilyen az erdei szürkebegy, az ökörszem és az őszapó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!