kutyatéma

2020.07.15. 15:00

Fogas kérdés: ápolni, de hogyan?

Kedvenceink fogainak ápolása nem tartozik a gazdák kedvelt elfoglaltságai közé. A kutyának azonban, ahogy idősödik, úgy romlanak a fogai is. A megelőzésről és a lehetséges kezelésekről kérdeztük a kutyakozmetikust.

S. Töttő Rita

Dérné Lakatos Daniella kutyakozmetikus – a fogak ápolásával kutyánk közérzetét és egészségi állapotát is javítjuk Fotó: str

Fotó: S. TOTTO RITA

Manapság rengeteg kutya küzd íny- és fogproblémákkal, mégis ritkán esik szó a kutyák szájhigiéniájáról. Dérné Lakatos Daniella fehérvári kutyakozmetikus sok előrehaladott állapotban lévő „esettel” találkozik.

- Általánosságban akkor foglalkoznak a problémával a gazdák, amikor már a kutya lehelete kellemetlen, a fogakon plakkok jelennek meg, az íny begyullad. Ez már hamar a fogak elvesztéséhez vezethet, a fogak hiánya pedig megnehezíti a táplálkozást. S ahogy nálunk, embereknél is, később gyomorpanaszokat okozhat – mondja a szakember, aki szerint a legfontosabb a megelőzés, amit már kölyökkorban érdemes elkezdeni.

Dérné Lakatos Daniella kutyakozmetikus – a fogak ápolásával kutyánk
közérzetét és egészségi állapotát is javítjuk Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- A kutya fogazatát akár 1-2 naponta speciális kutyafogkrémmel és egy fogkefe segítségével meg lehet tisztítani 1-2 perc alatt. Sokat segít a fogkő elleni küzdelemben, ha odafigyelünk a takarmányozásra. Ha a kutya nem vagy csak keveset rág, például csak konzervet vagy főtt ételt eszik, akkor a plakkok sokkal gyorsabban jelentkeznek, ezért én a tápot, illetve a nyers étrendet preferálom. Ha már kezelni kell a fogakat, eltávolítani a fogkövet, akkor ez történhet állatorvosnál bódításban vagy altatásban, ami idősebb kutya esetén több kockázattal járhat. A kutyakozmetikában altatás és bódítás nélküli, ultrahangos fogkefe segítségével végezzük mindezt. A gép teljesen halk és rezgésmentes, így nem okoz kellemetlenséget a kutyának. Megszünteti a rossz szájszagot és elpusztítja a baktériumokat. Nemcsak kezelésre, de megelőzésre is kiváló ez a technológia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!