madárgyűrűzés Dinnyésen

2019.10.14. 07:10

A természet és a gyerekek kapcsolata

Madárgyűrűzésre invitálták a gyerekeket Dinnyésen, a Madárdal tanösvényen. Egy hasonló program, azon túl, hogy örök élmény a gyerekek számára, észrevétlenül is a természet szeretetére tanítja őket.

S. Töttő Rita

Fenyvesi László egy gólyát gyűrűz meg: a gyermekek a környék madarait ismerhették meg Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nem mindennapi látványt nyújthatott az, amikor közel harminc füstifecskét engedtek el egyszerre Dinnyésen, a Madárdal tanösvényen a pákozdi Nyitnikék Óvoda gyermekei és szülei szeme láttára egy madárgyűrűzés alkalmával. A kicsik, a gyűrűző helyre érve megismerkedhettek a Dinnyési-fertő madaraival, elsajátíthatták, hogyan kell a madarakat szabályosan megfogni, a hálóból kiszedni, s megtudhatták azt is, a befogott madaraktól milyen adatokat gyűjtenek be és a gyűrűn lévő számok mit takarnak. Sőt, megismerhették a tanösvény jeleként választott, a nádasok ritka, féltett, csilingelő hangú madarát, a barkóscinegét.

Fenyvesi László egy gólyát gyűrűz meg: a gyermekek a környék madarait ismerhették meg
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Palástiné Kovács Mária óvodapedagógus elmondta: a kis közösség számára nem ez az első madárgyűrűzési élmény, hiszen évek óta aktív és rendszeres résztvevői a településen élő gólyapár fiókáinak meggyűrűzésnek. Detvay Veronika, az óvoda vezetője pedig hozzáfűzte:

– Alapvető szerepet szánunk a fenntarthatóság-pedagógiai alapelveket szem előtt tartó szemlélet- és tudatformálásnak, környezeti nevelésnek és oktatásnak. Célunk, hogy hozzájáruljunk a társadalom – ezen belül pedig különösen az ifjúság – és a természet kapcsolatának javításához. Szeretnénk elérni azt is, hogy a társadalom értékrendjében kiemelt helyen szerepeljenek a természeti értékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!