Szakszerűen segítenek

2019.05.20. 11:30

A terápiás kutyák, akiknek mindenki örül

Óriási fejlődésen ment át a terápiás kutyák alkalmazása az elmúlt tíz évben Magyarországon. Ezt, valamint az ország egyik legaktívabb, a témában úttörő fehérvári egyesület 10. születésnapját ünnepelte konferenciával hétvégén a szakma.

S. Töttő Rita

A konferenciára eljött Dr. Rex is, akinek gazdája budapesti gyermekorvos, és együtt járnak a rendelőbe dolgozni Fotó: a szerző

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület megalakulásának, valamint a terápiákban alkalmazott segítőkutyák alkalmazhatóságának feltételeit és lehetőségeit meghatározó jogszabályi környezet hatályba lépésének 10. évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát szombaton a Viktória Rehabilitációs Központban. Az eseményen elhangzott: világszinten is egyedülálló az az átfogó jogszabálykeret, amely a terápiás és segítő kutyák alkalmazását felöleli. Csorbáné Szigetvári Melinda logopédus, az egyesület vezetője emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtti időszakra:

- 2009 decembere óta hatályos a segítő kutyák alkalmazását felölelő, meghatározó miniszteri rendelet. Volt már korábban is több szervezet az országban, akik gondolatban már megfogalmazták a témával kapcsolatos elképzeléseiket, sőt, olyanok is, akik kipróbálták a terápiás kutyák alkalmazását. Talán ezt az aktivitást felismerve, 2009-re született meg az igény a minisztériumok részéről is, hogy megfelelő jogi mederbe legyen terelve a terápiás kutyák alkalmazása. Szükségessé vált, hogy legyen egy vizsgarendszer, ami elérhető, meg legyen határozva, hogy egy segítő kutya milyen szempontoknak feleljen meg, illetve például az, hogy ki legyen mondva, hol lehet alkalmazni őket. A rendelet előírja azt is, milyen szűrővizsgálatoknak, oltási programnak, feltételeknek kell megfelelniük a terápiás ebeknek. Azóta persze már módosították a jogszabályt, hiszen az élethelyzetek hoztak olyan szempontokat, amelyek ezt szükségessé tették. Változtak például a vizsgarendszer és az alkalmazhatóság feltételei is.

Manapság a terápiás és segítő kutyákat leggyakrabban gyógypedagógiai foglalkozásokon alkalmazzák, de a többségi oktatásban is fontos a szerepük. Vannak, akik frontális keretek között, tanórán vesznek részt, mások látogató vagy érzékenyítő programokon. Alkalmazási lehetőségük elképesztően sokszínű, Csorbáné szerint jó lenne, ha minél többen megismernék a munkájukat. Már csak azért is, mert segítő, terápiás jelleggel nem lehetne vizsga nélküli ebet alkalmazni oktatási, nevelési intézményekben, mégis előfordul. Az egyesület vezetője, mint mondja, nem tartja ezt szerencsésnek, hiszen egy vizsga nélküli kutya, akármilyen „cuki”, nincs felkészítve egy sor helyzetre, ami a gyerekek között érheti.

A konferenciára eljött Dr. Rex is, akinek gazdája budapesti gyermekorvos, és együtt járnak a rendelőbe dolgozni Fotó: a szerző

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület pár hónappal a miniszteri rendelet megszületése előtt, májusban alakult 2009-ben. – Mindig az volt a célunk, hogy minél több gyerekhez, sérült felnőtthöz eljussunk, minél több kutyussal és ingyenesen – fogalmaz Csorbáné. Ez utóbbi azért is lényeges, mert meglehetősen ritka, hogy erre lehetőség van. Az ilyen típusú munka elég drága, a képzések, vizsgák, a felvezetők és az állatok alkalmazása is komoly anyagi terhekkel jár, amit csak akkor lehet ingyenesen biztosítani, akár egy gyógypedagógiai vagy oktatási intézménynek, ha van olyan támogató, aki melléjük, mögéjük áll. A fehérvári egyesület esetében ez a MOL Új Európa Alapítvány, amely immáron hetedik éve támogatja a munkájukat, s melynek köszönhetően minden évben 150 székesfehérvári gyerek részesülhet így térítésmentesen segítségben. – Büszkék vagyunk erre, mert nem annyira jellemző ez, hiszen sok helyen nagyon borsos áron lehet hozzájutni a kutyaterápiához. Emellett van akkreditált pedagógus képzésünk, foglalkozunk utánpótlás neveléssel, oktatással, tavaly pedig kiadtunk egy módszertani könyvet is.

A gyerekek mellett a sérült felnőttek rehabilitációjában, fejlesztésében – vagy éppen az életük színesebbé tételében is sokat segítenek ezek a kutyák – járnak velük a neurológiára, onkológiára, idősek otthonában látogató programokra. Az elmúlt tíz évben több ezen részesülhettek ezeknek az állatoknak és felvezetőiknek a szakszerű munkájában. S hogy pontosan miben is segítenek?

- A gyerekekkel való foglalkozásokban motiválnak, jobban leköthető a figyelmük. Ezekre a foglalkozásokra rendszerint olyanok kerülnek be, akiknek valamiért megreked a gyógypedagógiai fejlődése, s kell egy új út, ami ismét motiválja őket. Autista, értelmileg akadályozott gyermekeknél, beszédindító terápiában, dadogó gyerekeknél jól oldja a feszültséget a kutyus. A nyelvi foglalkozásokon pedig egyértelmű, hogy cselekedtetve, térben mozogva jobban rögzülnek a feladatok – mondja Csorbáné. A látogató programok során pedig nagyon nagy örömmel fogadják a felnőtt betegek és az alkalmazottak is a kutyákat. Mondhatni, a kórházi létbe hoznak frissülést a négylábú segítők.

Az egyesületnek jelenleg tíz terápiás kutyusa van, de mivel egyre nagyobb az igény, egyre bővül a célcsoport köre, szükség lenne az utánpótlásra. – Várjuk az ifjúságot, kellenek fiatal kutyák, illetve az elhivatott felvezetők! A vizsgák ugyanis kettejüknek szólnak.

Sokan lelkesen érdeklődnek a terápiás kutyás lehetőségek iránt, ám ez valóban komoly elhivatottságot igényel. A terápiás kutyák képzése 1-2 éves folyamat, amelyen azonban csak a kutyaiskolát végzett, alap engedelmességi vizsgával rendelkező kutyusok és gazdáik vehetnek részt, hiszen a terápiás képzés nem alapszintről kezdődik. Az, hogy kik, melyik páros lesz alkalmas, csak hosszabb együttműködésből szűrhető le, miután a kellő elhivatottság is kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!