Kétszázhúsz kuka, másfél millió forint zacskóra

2019.02.18. 14:00

Egyre többen használják a kutyaürülékes szemeteseket

Egyre többen szedik össze a városban a kutyaürüléket, egyértelműen látszik ez az erre rendszeresített gyűjtők használatán. Ha a cigarettacsikket eldobók is ilyen mértékben használnák a kukákat, lényegesen kevesebb méreg gyűlne a földben… Most egy közhiedelmet is eloszlatunk a hagyományos szemetesbe dobott kutyaürülék kapcsán.

S. Töttő Rita

Egyre több a kutyaürülékes kuka, de ha nincs a közelben, a hagyományos szemetes is használható!

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Sosem csituló vita kutyások– nem kutyások közt a kedvencek ürülékének felszedése, ám a helyzet az, hogy nem árt tudni: a közterületen hagyott „kutyagumi” nem is mindig az (ezt most nem részleteznénk, mindenkinek a fantáziájára bízzuk a továbbgondolást), de ha mégis, akkor sem biztos, hogy gazdis állat követte el a „szabálysértést”. Ma is nagyon sok ugyanis a kóbor állat – ami pedig az emberi felelőtlenség következménye. Persze ez nem kisebbíti azoknak a kutyatartóknak a felelősségét, akik rendszeresen megfeledkeznek az ürülék felszedéséről, erre is igen sok példa van – még a kutyafuttatókban is, ahol pedig pár lépésre található gyűjtőedény. Székesfehérváron az elmúlt években egyre több, egészen pontosan 220 kutyaürülék gyűjtő van kihelyezve kutyafuttatók területén, forgalmas gyalogos utak mentén, valamint parkokban, egyéb zöldterületeken.

– Ezeknek a gyűjtőedényeknek a száma a lakossági igényeket figyelembe véve folyamatosan növekszik. Elsősorban lakótelepi, illetve parkos területek élveznek előnyt a családi házas övezetekkel szemben, és jellemzően ennek megfelelően alakulnak a kutyatartók igényei is – fogalmazott kérdésünkre Bozai István városgondnok. Akinek, reméljük, most sikerül eloszlatnia egy tévhitet, amely évek óta tartja magát a kutyás közhiedelemben: vagyis jó tudni azt, hogy nem követ el szabálysértést az, aki a hagyományos szemetesbe dobja a kutyaürülékes zacskót.

– Mivel a kis mennyiségben, zacskóba gyűjtött kutyaürülék a települési hulladék kategóriájába sorolható, nem jelent problémát, ha gyűjtőedény hiányában a hagyományos, vegyes hulladék közé kerül elhelyezésre – szögezte le a városgondnok. Jó hír ez azoknak, akiknek a közelében nincs kutyás gyűjtőedény, viszont hagyományos szemetes igen.

Egyre több a kutyaürülékes kuka, de ha nincs a közelben, a hagyományos szemetes is használható!
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A „kutyazacskók” kérdése is vitás helyzeteket tud szülni még kutyás berkekben is: vannak, akik szerint alanyi jogon jár a zacskó, mondván, az ebtartó rengeteget költ kutyájára, állatorvosnál, üzletekben egyaránt, amely adóbevételt generál. De emlékezzünk: hasonlóan gondolkoztak sokan, amikor a bevásárló szatyrok ingyenessége szűnt meg, épp a környezeti terhelés miatt. Aki azonban látott már műanyagba fulladó környezetet és állatokat, nem feltétlenül gondolja azt, hogy a műanyag zacskó valóban alanyi jogon kell, hogy járjon. Székesfehérváron mégis így van évek óta, ami azért nagy könnyebbség a gazdiknak.

– Minden második héten helyezünk ki gyűjtőzacskókat, alkalmanként 50- 50 darabbal töltjük fel a kutyaürülék-gyűjtőket – számolt a városgondnok, hozzátéve, hogy a zacskók beszerzése évi másfél millió forint költséggel jár. Az edények tartalmát heti három alkalommal üríti a városgondnokság, a belvárosban, illetve annak közvetlen környezetében pedig heti 5-7 alkalommal történik ürítés. Egy ősrégi problémára azonban rávilágított a városgondnok, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni:

– Tapasztalatunk szerint jól működik az edények használata, és egyre több kutyatulajdonos gondoskodik maga a megfelelő gyűjtőzacskóról, ami egyébként rendelet által előírt feladatuk is a gazdiknak. Sajnos azonban továbbra is fennáll az a régi probléma, hogy a zacskócsomag kihelyezése után néhány perc alatt egyben eltűnik az egész a tárolókból, így az első érkező után a többi kutyasétáltató a következő töltésig üresen találja az adagolót…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!