Gondozás és figyelem

2018.02.19. 13:30

A jó gazda ismérvei, az állatvédelmi törvény tükrében

Az állatvédelmi törvényt azoknak is érdemes olvasgatniuk, akik egyébként úgy érzik, mindent tudnak az állattartásról. A speciális szabályozások előtt nézzük az általános rendelkezéseket.

S. Töttő Rita

Forrás: shutterstock

Fotó: Nina Buday

Ahogy arról már korábban szóltunk, a törvény egyik első és legfontosabb pontja, hogy az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A másik nagyon fontos kitétel, hogy az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Hogy ez mit jelent? Főként azt, hogy ha öreg vagy fiatal, ha beteg vagy fogyatékos, agresszív vagy félénk a kedvencünk, akkor ennek megfelelő gondozásban, ellátásban részesítsük. Ennek része az is, hogy biztosítani kell az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását – ezt a törvény ki is emeli.

Felügyelet, ellenőrzés nélkül sem hagyhatjuk őket, a szabályok szerint az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről. Hogy ezt milyen gyakran szegik meg a felelőtlen gazdák, arról az állatmentők tudnának mesélni. Például amikor elköltözik valaki, és ott hagyja az állatot. Vagy elutazik és a szerencsére bízza az állat túlélését... Ebből következik az a nem elhanyagolható pontja a törvénynek, amely szerint a gazdának gondoskodnia kell a tulajdonában lévő állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Mégis annyian veszik félvállról ezeket a szabályokat. Pedig azon túl, hogy ha már egyszer gondozásunkba vettük őket, akkor kötelességünk is gondoznunk őket,

az együttélés szabályai is megkövetelik a fenti pontok betartását.

Például azért, hogy az utcán senkinek ne kelljen rettegnie a kertből kiszökött kutyától. És itt jön a képbe az állat megkötése, amelyről a törvény azt mondja, hogy ha már szükséges, akkor is biztosítani kell számára a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét. Persze nem merül ki ennyiben a jó gazda fogalma, sok egyéb pontra kitér még az állatvédelmi törvény, amelyekről még szólunk később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!