Állatvilág

2016.01.24. 10:08

Megmorogják egymást - A két új rendőrkutya nem haverok

Székesfehérvár – Ahogy arról korábban már beszámoltunk, tizenöt év után újra rendőrjárőr ebek erősítik a fehérvári rendőrkapitányság állományát. Most ismerjük meg őket kicsit közelebbről is: Scotch gazdájával, Végh Dániel törzsőrmesterrel beszélgettünk.

Buthy Lilla

Ispaics Dóra főtörzsőrmester Don hívójelű, húsz hónapos német juhásza és Végh Dániel törzsőrmester Scotch nevű másféléves belga juhász kutyája nem barátok, csak eltűrik egymást. Sokszor összemorognak séta közben, de ez így van rendjén: mindketten domináns hímek, magas ösztönszinttel. Ez utóbbi a munkájukhoz elengedhetetlen.

– Az én kutyám, Scotch még nagyon fiatal, formálódó személyiség. Nagyon szeret dolgozni, jó felfogású, jó eszű kutya – mesélt a négylábú társáról Végh Dániel. Don határozottabb eb, már csak a mérete miatt is „nyeregben” érzi magát. De jól tudja, mindig gazdája a főnök, mindenben ő dönt. Dominancia ide vagy oda, Don Dóra lábaihoz dörgölőzve várja az utasításokat és a pozitív megerősítéseket. Magyarán a dicséretet és a simogatást, amit azért senki másnak nem ajánlanak. Azért előfordul, hogy bepróbálkoznak, ennek persze mindig határozott elutasítás a vége, Dóra és Dániel részéről, ami talán még mindig jobb, mintha a határozott elutasítás a személyes zónájukban megsértett ebektől érkezne. Az emberek tehát nagyon pozitívan, mosolyogva fogadják az utcákon járőröző kutyákat.

A két kutya alapvetően közrendvédelmi feladatokat lát el, a rendőri intézkedés biztosításán túl elsősorban az utcán, közterületen és az elfogásokban segítik a rendőrök munkáját.

December óta dolgoznak együtt, amit egy három hónapos tréning előzött meg. Dániel elmondása szerint folyamatosan fejlődik a kutyák és gazdáik közötti kapcsolat, az összhang napról napra erősebb. Az engedelmességgel nincs baj, de még azért „tanulják egymást.” Végh Dániel úgy fogalmazott, ez egy együttműködés: a kutyák már megszokták a hangjukat, a vezényszavaikat, és azt is megértik, mit várnak el tőlük. De ahhoz azért még több időnek kell eltelnie, hogy mélyüljön ez a barátság.

– Két szálon futott a kiképzésük: a járőrkutya tanfolyamon először az „ül, áll, fekszik, láb mellett jön” engedelmességi gyakorlatokat tanulták meg. De fontos szempont az is, hogy az őrzővédő szituációkban is kontrollálhatóak és kézben tarthatóak maradjanak a rendőrkutyák – mondta Scotch gazdája.

Dórának és Dánielnek ők az első négylábú rendőrtársaik, régóta dédelgetett álmuk vált ezzel valóra. Volt egy kis gyakorlatuk és tapasztalatuk a kutyakiképzés terén, hiszen otthon már van egy szuka belga juhászuk és egy kan beaglejük. Bár ők nem rendőrkutyák, kutyaiskolába jártak, ahol alapvető őrző-védő feladatokat tanultak. Megtudtuk, rendőrkutyáik, Don és Scotch egyelőre még kennelben térnek nyugovóra, hiszen „az életben” is egy párost alkotó gazdáik panellakásban élnek, a két másik kutyával.

– A hosszú távú terveink között szerepel, hogy családi házba költözünk, és akkor mindenféleképp magunkhoz vesszük őket. Azt szeretnénk, hogy velünk legyenek a nyugdíjas éveikben is. Ezért mindent meg fogunk tenni – tette hozzá a törzsőrmester.

Mi pedig drukkolunk, hogy addig, – a békés nyugdíjas évek reményében – a két morgós alfahím is megbarátkozzon egymással.

Előzmény:

Négylábú rendőrökkel bővült a fehérvári rendőrkapitányság állománya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!