Állatvilág

2015.11.20. 11:41

Fázik, mint a kutya!

A tél közeleg és vele együtt csak úgy, mint nálunk, embereknél, négylábú kedvenceinknél is megjelennek az ilyenkor szokásos kellemetlen légúti betegségek. A hideg idő, az erőtlen napfény, az immunrendszer gyengülése, mind hozzájárulnak a betegségek kialakulásához. Mit tehetünk értük, azontúl, hogy felöltöztetjük őket?

S. Töttő Rita

Vághy Ádám állatorvos a légzési problémákra hívja fel most a figyelmet, melyek, mint mondja, sokrétűek lehetnek: egyik leggyakoribb probléma a torokgyulladás, amikor kedvencünk köhécsel, öklendezik, nem szívesen eszik. Ez a probléma szerencsére könnyen orvosolható pár nap gyógyszeres terápiával. Ha egy kutyus köhög, a gazdi már „diagnózissal” érkezik: biztos kennelköhögése van az állatnak. Ezzel a kijelentéssel nehéz is mellé lőni, mert sok hasonló tünetet okozó kórokozót tömörít. Ennek a betegségnek az alapját általában egy vírusfertőzés adja, melyhez egy bakteriális fertőzés társul. Attól függően, milyen ellenálló az állat, e kórkép az enyhe megfázástól a súlyos tüdőgyulladásig terjed. Itt is, mint mindig, fontos a minél korábbi beavatkozás, illetve a megelőzés. Szerencsére erre a kórképre már létezik oltás, melyet évente érdemes beadatni.

A lakásban tartott kutya megfázhat a hidegben, ha nem mozog eleget!

Vannak házi praktikák is, melyekkel elősegíthetjük kedvencünk gyógyulását: kapjon a kutya kamillateát víz helyet. Szörcsögés esetén zárjuk be állatunkat a fürdőszobába zuhany után egy fél órára. A páradús inhalálás segíti ugyanis a légutak tisztulását, könnyíti állatunk légzését. A megelőzés mindig nagyon hasznos, a hideg hónapokban gondoskodjunk kedvencünk immunerősítéséről. Kint tartott kutyánknak legyen szélvédett, szigetelt, meleg háza, ahova elbújhat a zord időjárás elől, valamint mindig legyen előtte langyos víz. Lakásban tartott állatunk esetében pedig fontos, hogy sétakor, csak úgy mint mi, ő is öltözzön melegen. Sokan ódzkodnak a ruhavásárlástól, mondván, „úgyis melegíti a szőre”, de sajnos a lakás melege könnyen felborítja a kutyus hőháztartást, és érzékenyebbé válik a hirtelen hideggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában