Állatvilág

2014.08.01. 12:30

Veszélyesek vagy csak a dolgukat teszik és kutyául viselkednek?

Székesfehérvár - Attól még, hogy ugat, támad, nem biztos, hogy veszélyes kutya. Mármint a szó szakmai értelmében. A törvényi feltételek szerint nincs is veszélyessé nyilvánított eb a megyében.

S. Töttő Rita

Acsarog, vicsorog, hörög a kutya a kerítésen keresztül? Félelmetes pózban, támadásra készen várja a postást és a bicikliseket az utca végében? Netalán a kis „vakarcs" odakap a bokához, ha valaki közelít? Nos, számos okból gondolhatjuk azt, hogy egy kutya veszélyes, de csak azért, mert egy eb ilyen vagy olyan fajtaként született, ma már nem lehet eleve veszélyesként kezelni. Ugyanis amióta az úgynevezett „pit bull törvénynek" vége, azaz fajta szerint nem diszkriminálják a kutyákat, azóta új eljárás alapján döntik el a szakemberek, melyik jószág számít igazán veszélyesnek.

Zarát, a csivavát még kis gazdája, Péntek Patrik sem igazán tudja felidegesíteni. Nem is veszélyes. Fotó: A szerző

A törvény előírja: ha bejelentés érkezik, hogy egy kutya támadólag lépett fel, sérülést okozott vagy egyszerűen csak rendszeresen félelmet keltően viselkedik, akkor az illetékes hatósági állatorvos vizsgálja meg. Mármint a kutyát, illetve annak viselkedését. Fejér megyében Lorászkó Gábor, az állatorvosi kamara megyei elnöke az, akit ilyen esetekben szakértőként be szoktak vonni kétséges vagy éppen bonyolult ügyekbe.

– Az, hogy egy kutya kórosan „támadókész" vagy csupán a területét őrzi, amikor úgy érzi, illetéktelenek hatolnak be hozzá, két különböző dolog. A kutya területvédő magatartása vagy két eb verekedése miatti izgalmi állapot nem azonos a veszélyességgel – mondja a szakértő, aki a „pit bull törvény" temetése óta – aminek eltűnését nagyon szerencsésnek tartja – egyetlen jószágot sem nyilvánított veszélyesnek.

– Épp az imént fejeztem be egy ügyet, amely egy vendéglátóhelynél történt. A gyerek kiszállt az autóból, majd a kerítésre felmászva, rázta azt. A kerítés másik oldalán egy nagytestű kutya a mellette élő tüzelő szukát akarta „megvédeni" a támadóan viselkedő gyerektől. Megkapta őt, kisebb sérülést okozva. A szülő a kutyát hibáztatta, de arról nem esett szó egészen a vizsgálatig, hogy szülői felügyelet nélkül tette mindezt a gyerek. Az állatorvos kiderítette, hogy egy egyébként okos és jámbor jószágról van szó, és semmiképp nem nevezhető veszélyesnek – meséli az állatorvos.

– Gyakran kiderül, hogy a támadó magatartás oka az, hogy valaki felhergelte a kutyát – teszi hozzá Lorászkó. A szakember azt is elmondta, hogy a legtöbb esetben a kutya nem antiszociális, kezelhetetlen, elmeháborodott, csak éppen rosszul nevelik, tartják, bánnak vele. – Veszélyesnek akkor nyilvánítható egy eb, ha kóros magatartászavar áll a háttérben. Ez pedig többek közt úgy deríthető ki, hogy elmegyünk az állat tartási helyére, elvisszük oda, ahol a vele kapcsolatos eset történt, és megnézzük, újra előjön-e a viselkedés vagy sem.

Legtöbbször tehát nem a kutya veszélyessé nyilvánításával, hanem a gazda figyelmeztetésével, megbírságolásával végződik a történet, mert, ahogy Vad Ibolya, a Székesfehérvári Járási Hivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Szakigazgatási Szervének főállatorvosa is mondta: szinte nincs reménytelen eset. Kutyánál legalábbis. A gazda más kérdés. Az ő nevelési, illetve nem nevelési módszere szülhet veszélyes helyzeteket.

Ezek is érdekelhetik