Állás

2018.01.24. 20:45

A munkaerő-megtartás már cél

A hazai munkaerőmozgást vizsgáltuk meg egy munkaerő-közvetítő segítségével, miközben érdekes következtetésekre juthattunk.

Nagy Zoltán Péter

û

Első kérdésünk az volt, mérhető-e a munkaerőmozgás földrajzi adatokkal. Mihályi Magdolna, a Jobtain Szolgáltató Kft. vezetője elmondta, hogy évekkel ezelőtt a közvetítő cégek még úgy gondolták, hogy keletről nyugatra, valamint délről északra irányuló munkaerőmozgással megoldható a munkaerőhiány, ám ez nem működik. A magyar emberek mobilitáshajlandósága alacsony, ezért nem lehetett orvosolni a munkaerőhiányt. Így kerültek a figyelem középpontjába az erdélyi székelyek és a kárpátaljai magyarok, akiknek társadalmi közege nagyobb mobilitásra kényszeríti őket. Ezért a munkaerőhiány csillapítását elsősorban ezekről a területekről oldották meg, természetesen a magyarok lakta területről, Hargita és Kovászna megyékből, de a Partium magyarjait is megszólítják.

A Dunántúlon és célirányosan Fejér megyében is jellemzően fémipari szakemberekre van szükség, valamint logisztikai feladatok megoldására alkalmas munkaerőre. Fejérben az ipari zónákban nagy szükség van a betanított munkaerőre is, ahol a legkeresettebb szakmák: a géplakatos, hegesztő, lemezmegmunkáló, CNC gépkezelő. Ebben az övezetben a targoncásokból, raktári dolgozókból is jelentős a hiány.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi vonzza a Fejér megyében munkát vállaló dolgozót, aki nagy távolságból érkezik. Mihályi Magdolna elmondta: – A külhonból, külföldről érkező munkavállalók első számú motivációja a pénzkereset és megtakarítás. Olyan munkát keresnek, ahol alapfizetés vonzó bónusz- és cafetériacsomaggal párosul, és ahol lehetőség adódik a túlórára, túlmunkára is. Az előzőek miatt kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy a számukra megfelelő, apartmanszerű szállásokat biztosítsunk, olyanokat, ahol egyénileg, párban és saját közösségükben is jól érzik magukat, tudnak főzni, mosni, pihenni, szocializálódni. Ezért nem szeretjük azt a szót, hogy munkásszállás – hangsúlyozta Mihályi Magdolna.

Mindezek ismeretében született a kormányzati segítség, hogy a mobilitási kedv erősödjön. Ilyen például: a munkáltató 5 éven keresztül albérleti támogatást nyújthat olyan munkavállaló részére, akinek lakóhelye legalább 60 km-re esik a munkahelyétől, vagy tömegközlekedéssel az összes utazási idő legalább 3 órát vesz igénybe. Tavaly a minimálbér 40 százalékát, idén már 60 százalékát kitevő adómentes támogatással segítheti a munkáltató a munkavállaló lakhatását az első két évben havi szinten. Ez havonta nem kis összeget, hiszen több mint 82 ezer forintot jelent.

A munkaerő-közvetítő cég vezetőjétől megtudtuk, hogy csak az ő vállalkozásuk esetében 2018-ra a várható munkaerő-bővítés megközelíti a 2000 főt, és ez csak új beruházásokat, fejlesztéseket érint!

A munkaerő megtartását már nem pusztán a bértömeg növelésével szeretnék a vállalkozások elérni, hanem a Fejér megyei cégek többsége fontosnak tartja a jó munkahelyi légkört, a munkavállalók kiegészítő szolgáltatásait és a hangulatnövelést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!