Cél a fehérvári munkaerőhiány csökkentése

2018.10.02. 09:48

Több száz állás egy helyen a Hírlap Állásbörzéjén

Október 15-én lapunk rendez Állásbörzét, október 16-án pedig – az önkormányzat megbízásából – a Fehérvári Programszervező Kft. szervez felsőoktatási expót az Alba Regia Sportcsarnokban.

B. Kiss László

A kiállításnak már többéves hagyománya van, és minden alkalommal igen népszerű Fotó: FMH-archív

A két esemény nagyon is összefügg, hiszen mindkettő a megyeszékhelyre nehezedő munkaerőhiányt hivatott csökkenteni – fogalmazott a rendezvényeket beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester. Az október 16-án, kedden 13 és 18 óra között rendezendő Alba Regia Felsőoktatási Expót a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi, és azon a három székesfehérvári felsőoktatási intézmény – a Corvinus fehérvári campusa, a Óbudai Egyetem Alba Regia Kara, valamint a Kodolányi János Egyetem mutatkozik be.

Óránként okostelefonos játékot rendeznek, nyereményekkel

Örvendetes, hogy Fehérváron a felsőfokú képzések és a hallgatók száma is nő. Utóbbiak között mind nagyobb számban vannak jelen azok, akik ide valósiak vagy itt érettségiztek – mondta el az alpolgármester. Fehérvár a duális képzés egyik fellegvára. A duális képzés azért jó, mert a hallgatók már egyetemi éveik alatt komoly gyakorlati tudáshoz jutnak azáltal, hogy cégekkel kötnek munkaszerződést.

A tájékoztatón elhangzott: a felsőoktatási expón nyerhetnek is a játékos kedvű látogatók
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, a felsőoktatási expón – a fehérvári karok mellett – az egyetemek duális partnerei is bemutatkoznak – tudtuk meg Mészáros Attilától, aki a lapunk állásbörzéje kapcsán hangsúlyozta: Fehérváron sokkal inkább az állást váltók vannak jelen a munkaerőpiacon, mintsem az álláskeresők, azaz azok, akiknek nincsen munkája.

A kiállításnak már többéves hagyománya van, és minden alkalommal igen népszerű Fotó: FMH-archív

Az október 15-ei Állásbörzét a fehérvári önkormányzat a Fejér Megyei Hírlappal közösen szervezi. A kiállításnak már többéves hagyománya van, a rendezvény egyaránt vonzó a munkáltatók és a munkavállalók számára. Jelenleg Székesfehérváron szinte csak az nem dolgozik, aki egészségi helyzete miatt nem tud, vagy nem akar. Ez jó a munkavállalók számára, a munkaadóknak azonban versenyhelyzetet teremt. Az állásbörzén a kitelepülő cégek ezért aztán nemcsak nyitott pozícióikat mutatják be, de azokat a cseppet sem mellékes körülményeket is, melyek felértékelnek egy-egy munkakört. Adott esetben például a munkakörülményeket, a béren felüli juttatásokat vagy azt, mennyire lehet rugalmasan kezelni a munkaidőt. Olyan fontos részletekről lehet tehát tájékozódni, melyekről egyébként csak szóbeszéd útján vagy sehogy sem értesül az álláskereső – adott felvilágosítást a sajtótájékoztató résztvevőinek Borsos Dávid, a lapunkat kiadó Mediaworks megyei üzletszervezési vezetője.

A felsőoktatási expót azzal is vonzóvá kívánják tenni a középiskolások előtt, hogy minden óra egészkor okostelefonos játékot rendeznek, ahol a kiállítók kérdéseire kell majd válaszolni. A helyes választ adók között értékes nyereményeket sorsolnak ki – ezt az információt Paulik Anna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa osztotta meg az újságírókkal.

Tucatnál több azoknak a cégeknek a száma, amelyek mindkét rendezvényen képviseltetik magukat. Ők annak révén, hogy a két esemény ugyanazon a helyen, egymást követő két napon van, jelentős összeget spórolnak meg – válaszolta lapunk kérdésére Borsos Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!