Fókuszban a beltéri levegő

2018.09.26. 19:17

Irritáló dolgok az irodában

E-mailek, kollégák és környezet – sorjázhatnak a gondolatok attól függően, valójában kit mi zavar a munkahelyén. Egy kutatás ezúttal a beltéri levegő minőségét állította középpontba.

Szanyi-Nagy Judit

Kardinális kérdés a munkahelyi higiénia is

Fotó: Shutterstock

Az Inspira kutatócég kétszáz 30 és 55 év közötti irodai dolgozót kérdezett meg; a nem és életkor alapján vegyesen eloszló mintában a megkérdezettek háromnegyede beosztott, negyede pedig cégtulajdonos vagy vezető volt – derül ki a közleményből, amelyben a szakemberek arra is rámutatnak: ma már az egészséges munkakörnyezet egyre nagyobb szerepet kap a munkaerő megtartásában és toborzásában. Hiszen nem mindegy, milyen körülmények között töltjük el a kötelező minimumot.

A felmérés alapján a megkérdezettek a mosdók állapotával voltak a legkevésbé elégedettek: a mellékhelyiségekben található körülmények 48 százalékukat zavarják. A nők érzékenyebbek az itteni szagokra, mint a férfiak, s a megfelelő higiéniára a legtöbb figyelmet a középkorúak (35–40 évesek) fordítják. Ezt követően az általános higiéniát, majd az étkező állapotát kifogásolták a legtöbben (39 százalék). Sokan (38 százalék) a porra is panaszkodtak. Összességében mégis kijelenthető: az irodai dolgozók nagy része (69 százalék) elégedett a takarítással – a nők egy kicsit kevésbé, mint a férfiak.

Kardinális kérdés a munkahelyi higiénia is
Fotó: Shutterstock

A válaszadók zavaró tényezőként jelölték meg az irodai allergéneket, illetve az ezekre érzékeny kollégákat: az emberek 16,5 százalékát zavarja, ha allergiás munkatárssal ül egy légtérben. Ezt a „rizikófaktort” pedig az is növeli, hogy a munkahelyi por és a parlagfűszezon mellett egyre több iroda válik állatbaráttá. Mint a közleményben írják: a munkahelyek több mint 20 százalékába lehet bevinni kisállatot úgy, hogy előzőleg általában nem kérik ki minden munkavállaló beleegyezését. Legalábbis ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett beosztottak egyharmada zavarónak találja az irodában a kutyát, macskát, de ezt csak 7 százalékuk teszi szóvá.

Mindenesetre légúti kellemetlenségeket a válaszadók fele tapasztalt már az irodai levegő miatt. A leírásban állítják: minden tizedik irodai dolgozó rendszeresen küzd légúti problémával a munkahelyén. Így a megkérdezettek többsége (83 százalék) inkább vagy

teljesen egyetért azzal, hogy két azonos feltételű munkahely közül azt választaná, ahol van légtisztítás. Csaknem ugyanennyien gondolják azt, hogy hazánkban a munkaadók ma még elhanyagolják az irodai levegő tisztítását. Abban pedig elég nagy az egyetértés (94 százalék), hogy a légtisztítás egészségesebb munkakörnyezetet eredményez, ami növeli az ott dolgozók komfortérzetét s egyben növeli a munkavégzés hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!