Támadások az irodában – virtuálisan

2020.03.01. 07:30

Nem figyelünk a munkánkra és számítógépes adatainkra

Noha az irodában úgy érezzük, fizikailag biztonságban vagyunk, a számítógépünk számos potenciális veszélyt rejteget. Erre pedig többen nem készültek fel.

Szanyi-Nagy Judit

Az esetek 14 százalékában van szó rosszindulatú, bűncselekményszerű belső támadásról

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Nemcsak a munkavállalónak, de a cégnek sem jó, ha egy kolléga kibertámadás áldozatául esik. Ilyenkor adatok veszhetnek el, illetve kerülhetnek illetéktelen kezekbe, amellyel milliós károk keletkezhetnek. A Ponemon Nemzeti Kibervédelmi Intézet globális felméréséből kiderül: az elmúlt két évben közel másfélszeresére emelkedett a vállalatokat érintő kiberincidensek száma. A témakörben jártas, mintegy ezer megkérdezett informatikai és IT-­biztonsági szakember szerint a legnagyobb fenyegetést a cégekre saját gondatlan alkalmazottaik jelentik.

Számokban kifejezve: a gondatlan munkavállalók vagy beszállítók hibájából eredő kiberincidensek az események közel kétharmadát (62 százalék) teszik ki. Ezután következik az ellopott felhasználói adatokkal való szervezeten belüli visszaélés, míg a rosszindulatú, bűncselekményszerű belső támadások mindösszesen az esetek 14 százalékáért felelősek.

Az esetek 14 százalékában van szó rosszindulatú, bűncselekményszerű belső támadásról
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A felmérésben arról is szó esik: minél később hárítottak el egy fenyegetést cégen belül, annál többe került a helyreállítás. Mindezek ellenére a válaszadóknak átlagosan 77 napra volt szüksége egy bennfentes fenyegetés megfékezésére, és mindössze az esetek 13 százalékában tudták a helyzetet egy hónapon belül megoldani.

A közlemény arra is kitér, hogy nemcsak külföldön, de bizony hazánkban is komoly gondot jelentenek az óvatlan munkavállalók: a megkérdezettek 60 százalékánál történt sikeres kibertámadás a megkérdezést megelőző egy évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!