Bővülhet azoknak a köre, akikről adatot kell szolgáltatni

2019.11.28. 15:15

Minden számlát látnak

Ha a javaslatból törvény lesz, 2020. július 1-jétől a „kézi tömbből” kiállított számlákat is látja majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szanyi-Nagy Judit

A törvényjavaslatot benyújtották, így elkezdődött a találgatás: mivel jár, ha az adatszolgáltatási kötelezettség változik? Lehet, hogy érdemes lesz online szoftvert használniuk a vállalkozóknak a számlatömb helyett? FMH-Illusztráció: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Varga Mihály pénzügyminiszter novemberben benyújtott törvényjavaslata szerint két lépcsőben bővítenék az eddig értékhatárhoz kötött adatszolgáltatási kötelezettség körét – értesültünk egy sajtóközleményből. Ez alapján 2020. július 1-jétől minden, belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni az adóhatósághoz. (A jelenlegi szabályozás szerint ez csak a 100 ezer forint áfaértéket elérő vagy meghaladó számlákat érinti.) 2021. január elsejétől pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is azonnal látni fogja a NAV. S míg eddig a kézi számlások élete könnyebb volt – hiszen az adatszolgáltatáshoz 100 ezer forint áfatartalmú vagy ennél magasabb számlát kellett kiállítaniuk –, 2020 közepétől nehezebb dolguk lehet, mivel így minden egyes számlát azonnal, manuálisan a NAV rendszerén keresztül kell beküldeniük – tudtuk meg az összeállításból.

A jelenlegi rendszer szerint a vállalkozások szabadon dönthetnek arról, hogyan állítják ki számláikat: a hagyományos, kézzel írt számlázótömb éppen annyira elfogadott, mint a modern változat, a számlázóprogram használata. Mi több, ha a vállalkozó szeretné, akár párhuzamosan is alkalmazhatja ezt a két számlázási formát.

A törvényjavaslatot benyújtották, így elkezdődött a találgatás: mivel jár, ha az adatszolgáltatási kötelezettség változik? Lehet, hogy érdemes lesz online szoftvert használniuk a vállalkozóknak a számlatömb helyett?
FMH-Illusztráció: Nagy Norbert

Azonban a forma kiválasztásakor érdemes mérlegelnünk a lehetséges kockázatokat is! A nyomdai úton előállított számlatömb kétségtelenül nagy hátránya, hogy ha a megfelelő tárolási körülmények nem biztosítottak, s így a saját példányunk elveszik, az jelentős összegű bírságot vonhat magával. Az adóhatóság ugyanis – egy ellenőrzés során – figyeli a számlanyomtatvány megőrzésére vonatkozó kötelezettség betartását is.

A modern számlázóprogramok ma már lehetőséget biztosítanak arra, hogy a papíralapú számlákat digitális formában megőrizzük, igény esetén nyomtassuk. Az így kiállított számlákat pedig nem szükséges személyesen átadni a címzettnek, elég azokat online, e-mailben elküldeni neki. Ugyancsak a digitális változat mellett szóló érv, hogy ezáltal jól olvasható, egyértelműen kitölthető és kitöltött számlákat kapunk, valamint hogy a program a könyvelővel való kapcsolattartásban is segít. Hogy kell-e váltásban gondolkodni, 2020 közepéig eldől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!