Alcsúton járt a vidékfejlesztési államtitkár, hétköznapi problémákról is szó esett

Alcsútdobozon a helyi önkormányzat és a Völgy Vidék Leader Közösség szervezett fórumot szerdán a helyi piacok újraélesztéséről, ahol fontos részletkérdésekre is válaszolt a V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár.

Zsohár Melinda

A Vál-völgyében több helyütt újra helyi piacokat szerveznek az önkormányzatok, amelyeket a vidékfejlesztési tárca is országszerte szorgalmaz. A jogszabályi háttér módosításával a sokak szerint túl szigorú követelményeken enyhítenek, s arra biztatják a vidéken, leginkább a falun élőket, hogy idejük és erejük birtokában részben térjenek vissza az önellátáshoz. A Helyi termék, helyi piac a Völgyvidéken címmel tartott tanácskozáson részt vettek az Alcsútdoboz környéki polgármesterek, vidékfejlesztők, vállalkozók, s rögtönzött helyitermék-bemutatóval, kézműves élelmiszerek kóstolójával, az iskolások néptánc bemutatójával színesítették az eseményt.



 Az államtitkár Oláh Gyárfás alcsútdobozi polgármester, Ugron Zoltán mányi polgármester, a Völgyvidék közösség elnöke, s Szendrői Júlia irodavezető konkrét kérdéseire is válaszolt, amelyek az elmúlt hónapok során kristályosodtak ki a helyi piacok szervezőiben. Törvények, rendeletek, pénzügyek kerültek terítékre a kistermelők, őstermelők által előállított kézműves élelmiszerek és egyéb egyedi termékek árusítása kapcsán. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az élelmiszerek 40 kilométeren belüli szabad értékesítésének és a falusi vendégasztalra vonatkozó rendeletek enyhítésével, a közbeszerzési törvény módosításával, valamint a saját célra főzött pálinka jövedéki adójának eltörlésével a tárca sokat tett a helyi piacok életre keltéséért, a kistermelők jövedelemhez jutásáért. Szabadkai Andrea, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi tagja kifejezetten praktikus információkkal szolgált a hétköznapi problémák terén. Az ellenőrző hatóságok a kötelességüket teszik, ha a helyi piacokon vizsgálódnak, a büntetéseket azonban meg lehet előzni a tájékozottsággal, a fontos részletek betartásával, mondta. Az előadók a pályázatokra hívták fel a figyelmet, amelyek nemzeti és uniós pénzekkel segítik a komplex vidékfejlesztést.

 Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke beszámolt a Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott vetőmagosztó-programról. A Borsod és Somogy megyében indított projekt a nehéz helyzetű falusi lakosságot kívánja segíteni, „terelni" a tradicionális öngondoskodás felé, egyben az egészséges helyi termék fogyasztására biztatni a háztáji gazdálkodást elhagyó lakosságot.
 A szervező Völgy Vidék Leader Közösség nem titkolt célja volt az is V. Németh Zsolt államtitkár meghívásával, hogy a konferencia megadott témáján kívül a Leader jövőbeni sorsa felől érdeklődjenek a politikustól. Messzebbről is érkeztek Leader csoportvezetők, hogy személyesen tájékozódjanak az európai uniós mintára kialakított honi vidékfejlesztési hálózat kormányzati megítéléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!