Alcsútdoboz

2016.10.14. 10:25

Terménybemutató és idősek köszöntése - Míg van erő, nem teszik le a kiskapát

Alcsútdoboz - Az idősek köszöntését okkal kapcsolják össze a terménybemutatóval: régen és ma is ez a generáció művelt szép kerteket. Akkor fiatalok voltak, megtartották a jó szokást.

Zsohár Melinda

A sportcsarnok fehér asztalain az idősek köszöntésére sorakozik a sok finomság, dekorációnak az őszi kertek termései adnak jó hangulatot. Tóth Erika polgármester rendezkedik Bőcsné Benkő Zsuzsannával a hagyományos rendezvényre. Komáromi Jánosék mindig példás kertjéből gusztusos paprikák kínálják magukat, a ház körül, a szőlőhegyen, s mindenütt szabályos és szemnek is látványos ágyasaikban mindenféle terményt nevelnek. Varga Ilonka tulipán formájú, kicsiny paprikáinak magvai az időközben elhunyt Hanák Gyulától származnak.  Megemlegetik majd a dalos-beszélgetős esten az eltávozottakat is, ez így szokás.

Hargitai Lászlóné fogorvos férjével érkezett Alcsútdobozra fiatalasszonyként évtizedekkel ezelőtt, véglegesen otthonra leltek itt. A zöldséges üzletben a dinnyeszezon idején csak dinnye és talán krumpli volt, Rekettyei Gizi néni, a zöldséges világosította fel Ancikát, miért üres a bolt. Itt ugyan mindenkinek van konyhakertje, a nyakán maradna az áru, nem is rendel. Ancika is feltörte a szolgálati ház mögötti földecskét, s évről-évre szebb és több zöldsége termett benne. Férje parkosított a saját házuknál is később, locsolta a növényeket, s ma is szeretik a kiskertet.

Pedig megváltozott a világ falun is, egyre több az elhagyott kert, zártkert, az udvarokon fű nő. Kozáry Gábor kertészmérnök rézhegyi parcellája azonban különleges, a tradicionális és az újító szellem találkozik nála a tavaszi kerttervezéskor. Az országos Legszebb konyhakertek pályázatra is az ő „kisbirtokát” nevezték be. Fiúunokái még kicsik, de őket is tanítgatja a föld szeretetére a fiatalos nagyapa. A legifjabb kiállító, az édesanya Biróné Krisztián Katalin az egészséges csicsókát népszerűsíti. Három kisgyermekét ős is kiviszi kertjébe, mutatja nekik, hogyan kerül az egészséges étek az asztalra. Szili Árpádné Zsuzsanna egy öreg ládikába tette csinosan felöltöztetett üveges lekvárjait.

Az esti ünnepségen Tóth Erika polgármester köszönetet mondott a meghívottaknak mindazért, amit a következő generációk kaptak az elődöktől. Az 1500 lelkes községben 150-en hetven éven felüliek, tíz fölött tartják számon a 90-eseket. Ők a biztos pont a tudatosan vidéken maradt fiatalabbaknak, s az unokák, dédunokák hozzájuk fordulhatnak a rohanásban. A nyugdíjas klubot Horváth László vezeti, évente négy-öt kirándulást szerveznek. Éld át, éld meg!- ez a jelszavuk, s biztatják egymást. S a szokásos zenés összejöveteleken egy kicsit mindenki „lefarag” a korából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!