Alcsútdoboz

2014.11.16. 14:53

Kertbarát akadémia, újbor-kóstolóval

Alcsútdoboz - Negyedévente szerveznek kertbarát akadémiát a nyugdíjasházban, Gulyás László agrármérnök előadásával. A helyszín még hangulatosabbá teszi a kóstolgatást, beszélgetést.

Zsohár Melinda

A szokásosnál kicsit később tartották meg a kertbarát akadémiát, de az időjárás is enyhébb, mint máskor. Az évszakhoz kapcsolódóan számolnak be ilyenkor a kertművelők tapasztalataikról, kóstolót hoznak egyből-másból. Kérdéseikre Gulyás László egyetemi tanár válaszol, aki tabajdi fiatalként végezte el annak idején az agráregyetemet, s évtizedeken át tanította elméleti és gyakorlati ismeretekre az ifjúságot Mezőtúron. Felesége szülőfalujában, Alcsútdobozon laknak már, felnőttek gyermekeik. Gulyás tanár úr udvara, kertje mintaszerű, nemcsak papírból oktat, a gyakorlati tudnivalókról is kérdezősködhetnek tőle – akár az idősebbek is.

Középen Gulyás László agrármérnök egyetemi tanár, ő tartja negyedévente a kertbarát akadémiát a helyieknek. Fotó: Zsohár Melinda

Az idén maroknyian gyűltek össze a nyugdíjasházban, egy takaros régi házban, amelyet Szőke Andrásné Annuska hagyott a községre. A hangulatos régi épületben régi bútorok, képek teremtenek romantikus érzetet a beszélgetésekhez. Tóth Erika polgármester és Szili Árpádné, a Helytörténeti kör elnöke szintén kertészkednek portájukon, Gulyás Istvánnak különleges tökjei teremnek – az idén sonkatökök parádéznak nála. Komáromi János az újborát hozta kóstolóra, felesége, Erzsike puncsot készített a Szent Mártonra megforrott nedűből, a hölgyek azt kortyolgatták. Répatorta, almáslepény, s pirított tökmag szolgált őszi kóstolóul a bor mellé. Gulyás László inkább csak a biztonság kedvéért sorolta el az őszi tennivalókat, hiszen itt „kiskert-szakemberek" gyűltek össze. Ám kiderült, hogy a naspolyatermesztés mindenesetre nagyobb titkokat rejt, mint gondolnánk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!