Alcsútdoboz

2014.10.11. 08:15

Alcsúti régi épületek - Arculatőrző épületek szépültek meg

Alcsútdoboz - A hajdani házak tetszetős homlokzatait, stukkóit, mintázatát gyakran leegyszerűsítik, elhagyják. A régi és a jelenlegi községháza, valamint az óvoda eredeti külsejét megőrizve renoválták a község arculatát meghatározó módon.

Zsohár Melinda

Alcsútdobozon a patinás, nagyméretű épületek építése többnyire a Habsburg főhercegi családhoz köthető, kezük nyoma még fellelhető a községben. Az 1882-ben épült, egykoron kedvesnővérek által működtetett óvoda ma is őrzi külsejét, s az idén külső vakolatfelújítást végeztek rajta. A falu szívében álló régi községházát a helyi gazdák építtették, noha a főhercegi család akkor is felajánlotta segítségét hozzá. Az öntudatos lakosság ezt köszönettel visszautasította, s 1895-ben állt a tekintélyes építmény. Átélt sok viszontagságot, jelenleg üres, a hátsó kőfal negyede kiborult, statikailag is veszélyeztetve állapotát. Bacsák Attila helyi kőműves és építőmester kedveli a régi házakat, elvállalta mindhárom épület tatarozását – az eredeti jegyek megtartása mellett.

A szakember néhány éve Dániában, Weirö szigetén dolgozott, külföldi vendégmunkásként érkezett északra. Kiderült azonban, hogy specialitása százéves struktúrák, szerkezetek és vakolatok ismerete, így hamarosan ilyen megbízásokat kapott. Nádfedeles épülettel is volt dolga, amit belül modern gépészettel kellett a mához igazítania. Itthon kihívásnak tekintette az alcsúti épületek renoválását. A vakolatdíszeket, stukkókat, épületszobrászati elemeket megtartotta, pótolta. A régi községháza hátsó kőfalának negyedei s leomlott, statikailag is veszélybe sodorva a patinás házat. A mester óvatosan, saját kezűleg pótolta a hiányt. Egyelőre a homlokzatra jutott pénz, remélhetőleg folytatódik a felújítás a későbbiekben is. A megrogyott folyosói boltívet felemelte, sókivirágzás elleni külső vakolattal borította.

Alcsútdobozi régi épületek renoválása történt meg. Bacsák Attila kőműves és építőmester szakértője a régi házaknak, épületdíszeknek. Fotó: H. Kolláth Mária

A terméskő lábazat és a márvány emléktáblák szintén eredetiek. A jelenlegi községháza 1900-ban már állt, gyógyszertárként, lakóházként és irodaként szolgált, egy ideje ez a helye az elöljáróságnak. Szép vakolatdíszei most felfrissültek, s belül is korszerűsítették. Az egykori csendőrlaktanyára is jutott tatarozási összeg, elemeiben ez is hangulatos régi ház.

Alcsútdoboznak nem volt szüksége adósságkonszolidációra, így a kormánytól negyven millió forintot kapott az önkormányzat, számolt be róla Oláh Gyárfás polgármester. A mostanáig  felhasználható 20 millió forintot önkormányzati intézményekre fordíthatták, ebből a régi községháza csupán 1,5 millióba került. Néhányan bírálták a választásokra időzített építkezést, az indok azonban a támogatás mostani érkeztével magyarázható, tájékoztatott a polgármester. A további 10-10 millió forintot a következő két esztendőben használhatja fel az önkormányzat.

Fotók: H. Kolláth Mária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!