Agárd

2014.11.26. 16:30

Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány: értékápolástól turizmusfejlesztésig

A lassan egy évtizede működő Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az elmúlt években számtalan megvalósult projekttel bizonyította aktivitását. A klasszikus civil szervezet terveiről, eddigi sikereiről az alapítvány elnökét, Kazai Viktort kérdeztük.

Kőszeghy Béla

- Milyen célokat tűztek maguk elé?

- A tó környéki kulturális örökség ápolása, a kistérség idegenforgalmának, minőségi turizmusának, gazdaságának fejlesztése és a helyi épített kulturális örökség védelme a legfontosabb számunkra. Ez egy klasszikus civil szervezet, ahol a közös ügyek mellett elkötelezett emberek baráti társaságként dolgoznak együtt. A Velencei-tó környékén élünk, amit otthonunknak érzünk, és ezért tenni is hajlandóak vagyunk.

A Dabasi Halász-kastély épülete eredeti funkciójában nem állítható helyre, de közösségi, kulturális térként működhet ehhez pályázott forrást a kistérségi alapítvány

- A lelkesedés szép, de néha kevés. Tudnak forrásokat mozgósítani?

- A Velencei-tavi Vízi Sportiskola északi evezőspályája mellett 2013-ban felállított, Kolonics Györgyöt ábrázoló szobor legnagyobb támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) volt, de a környéken működő cégek és magánszemélyek is sokat tettek azért, hogy a Velencei-tó egyik legszebb szobrát felállíthassuk. A másik nagy projektünk a Velencei-tavi Terv és Irattár megmentése volt, ehhez az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptunk támogatást ezt is jelentős összegű magánadományokkal egészítettük ki. Ez a munkánk talán nem olyan látványos, mint a Kolonics-szobor, ám fontos, hiszen az irattár olyan dokumentumokat őriz, amelyek a környék fejlesztésénél nélkülözhetetlenek. Az egyik nagy, már szintén lezárt projektünket, a Gárdonyi Géza Emlékháznál idén elkészült Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalat teljes egészében magánadományokból valósítottuk meg. Azt gondolom, ebben az esetben is jól sáfárkodtunk a támogatásokkal, hiszen a domborművek lassan zarándokhellyé válnak.

- Az emlékfal hatása túlnyúlik a tó környékén. Miért érezték fontosnak a létrehozását?

- Minden korban voltak a megye tájegységeihez kötődő, jelentős alkotók. A nagyok , Vörösmarty, Vajda János, Németh László vagy Kodolányi János mellett olyanok is, akiknek életműve ma kevésbé él a köztudatban. Amikor felvetődött, hogy a megyéhez köthető huszonkét író és költő portréját huszonkét kortárs képzőművész alkotása örökítse meg, az vezérelt bennünket, hogy egyfajta zarándokhely jöjjön létre. Öröm, hogy a domborművek augusztusi leleplezésére sikerült kiadni a Fejér Megyei Irodalmi Olvasókönyvet, amelyben a megmintázott írók, költők életrajza mellett egy-egy irodalmi szemelvény is olvasható
tőlük. Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy a megye múltja, irodalmi jelentősége kézzelfogható, illetve
a Gárdonyi Emlékháznál tett látogatás emlékeivel együtt akár hazavihető legyen.

- Esett már szó a Velencei-tavi Terv és Irattárról. Kik adják a szakmai hátterét?

- A terv és irattár a tó fejlesztésének dokumentumait dolgozza fel 1958-tól 1992-ig. Ezeket a pótolhatatlan iratokat a végső megsemmisülés fenyegette, mielőtt L. Simon László a térség akkori országgyűlési képviselője kezdeményezésére megmentettük őket. A rossz állapotban lévő, rendezetlen iratanyagot Csurgai-Horváth József, a székesfehérvári városi levéltár igazgatójának irányításával dolgozták fel magas színvonalon. Az állomány kutathatóságát, illetve a további gyűjtését is az ő szakmai irányításával végezzük.

- Az alapítvány előtt álló legnagyobb feladat a kápolnásnyéki kastély felújítása. Mikor indul a munka?

- Aki az elmúlt években járt a kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastélynál, az beláthatja, hogy ennek a gyönyörű épületnek a megmentése nem lesz sem egyszerű, sem gyors, sem olcsó. Az épület évtizedek óta pusztul, hiszen a második világháború után nem eredeti rendeltetése szerint használták, a rendszerváltást követően pedig magára hagyták. Sokan azt mondták: nem érdemes vele foglalkozni, el kell dózerolni, hiszen az autópálya közelében lévő telket jó pénzért el lehet adni. Az alapítványunk azonban éppen az ilyen megoldások ellen szerveződött. Nyilvánvaló, hogy az épület az eredeti rendeltetését már nem töltheti be, nem lehet újra lakóhely. Viszont kereshetünk neki új, közösségi funkciót. Miután kitaláltuk, hogy kulturális térként lehetne hasznosítani, először a terveket kellett elkészíteni, a tervek alapján pedig már pályázhattunk, hiszen a felújítás meghaladja az alapítványunk lehetőségeit. Uniós pályázatot adtunk be, amelynek elbírálása megtörtént, hamarosan szerződünk. Ezután kiírjuk a közbeszerzéseket, hogy végre a kastély megmentésének érdemi része is elkezdődhessen.

- Futja még másra is az erejükből?

- A kastély megmentése rengeteg energiánkat leköti, de azért a Holokauszt Emlék-évben belefogtunk a kápolnásnyéki zsidó temető felújításába, amihez ugyancsak találtunk pályázati forrást. Így lassan ezt a munkát is lezárhatjuk: Ez is illeszkedik ahhoz a célunkhoz, hogy ápoljuk a tó környékének múltját és emlékeit.

Tehetséges fiatalokat támogatnak

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány 2006-ban jött létre, hogy tevékenyen részt vegyen a tó környékén élők kulturális életének gazdagításában, a kistérség kulturális örökségének ápolásában és a Velencei-tavi kistérség idegenforgalmának, minőségi turizmusának fejlesztésében. A tó környékének gazdasági és idegenforgalmi fellendítése érdekében fórumok, tanácskozások szervezését és támogatását, kiadványok összeállítását és megjelentetését, illetve a helyi épített kulturális örökség védelmét tűzte ki célul.

Mindezek mellett feladatának tekinti a tó környékén lakó tehetséges fiatalok támogatását is.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke Kazai Viktor Székesfehérváron élő, a térséghez ezer szállal kötődő jogász.

Az alapítvány honlapjának címe: www.vtka.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!